Skoči na vsebino

NOVICA

Udeležba ministra dr. Cerarja na srečanju zunanjih ministrov Globalne koalicije zoper Daesh v Washingtonu

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo prihodnji teden mudil v Washingtonu. Med 5. in 7. februarjem se bo udeležil srečanja zunanjih ministrov držav mednarodne koalicije proti skupini Islamska država in predstavil okrepljeno sodelovanje Slovenije v koaliciji. Ob robu obiska se bo slovenski zunanji minister dr. Cerar udeležil tudi sprejema ob proslavi kulturnega dne v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu. Na sprejemu bodo predstavili dva izvirna Prešernova rokopisa s pesmimi "Slovo od mladosti" in "Dohtar" ter razstavo "Prešeren v popularni glasbi". Minister dr. Cerar se bo ob robu obiska predvidoma sestal tudi z nekaterimi kongresniki, člani nastajoče skupine slovensko-ameriškega prijateljstva v ameriškem Senatu.

 

Slovenija od leta 2014 sodeluje v Globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh, ki jo sestavlja 79 držav in organizacij, med drugim skoraj vse članice Nata in EU. Cilj koalicije je popoln poraz Daesha, tako na vojaškem, ideološkem kot tudi propagandnem področju, pri čemer sta med drugim pomembna stabilizacija osvobojenih območij kot tudi preprečevanje njegovega financiranja. Zadnje ministrsko srečanje v tem formatu je bilo februarja lani v Kuvajtu.

 

V Erbilu od novembra 2018 deluje že sedmi slovenski kontingent pripadnikov Enote za specialno delovanje Slovenske vojske, ki pomaga pri usposabljanju oboroženih sil iraškega Kurdistana. Slovenija je v boju proti terorizmu prepoznana tudi zaradi dveh ključnih pobud za boj proti terorizmu na Zahodnem Balkanu (Western Balkans Counter Terrorism Intitiative) ter njeno širitvijo na celotno notranjo varnost na območju Jugovzhodne Evrope (Integrative Internal Security Governance - IISG). Obe slovenski pobudi sta postali tudi del politik EU.

 

Medijski program:

 

SREDA, 6. FEBRUAR 2019

 

9:30- 10:00 Otvoritveni nagovor državnega sekretarja Pompea in iraške vlade

Kraj: C Street, Washington

 

12:05 -12:15 Fotografiranje

Kraj: C Street, Washington

 

18:00 – 20:00 Sprejem ob kulturnem prazniku z nagovorom zunanjega ministra dr. Cerarja

Razstava dveh izvirnih Prešernovih rokopisov iz Slovenskega muzeja in arhiva v Clevelandu in otvoritev razstave "Prešeren in slovenska popularna glasba" iz Gorenjskega muzeja

Kraj: Veleposlaništvo RS v Washingtonu