Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

MZZ dr. Miroslav Cerar se je udeležil neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich)

Bukarešta, 1. februar 2019 - Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar se je v četrtek in petek udeležil neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich) v Bukarešti.Ministri so v razpravi o Vzhodnem partnerstvu izpostavili napredek na področju uresničevanja ciljev Vzhodnega partnerstva, ki letos obeležuje deseto obletnico delovanja in poudarili pomen nadaljevanja izvajanja reformnih procesov. Ministri so se strinjali, da je Vzhodno partnerstvo koristen in učinkovit okvir sodelovanja, ki se bo nadaljeval in krepil, zato je potrebno še naprej biti aktiven na prednostnih področjih usmerjenih v gospodarski razvoj, krepitev institucij in dobrega upravljanja, povezljivost ter mobilnost in krepitev stikov med ljudmi.

 

Glede Venezuele so ministri poudarili, da si želijo okoliščin, ki bodo omogočile nacionalni politični dialog, ki vodi do svobodnih, poštenih, transparentnih in demokratičnih volitev. Ponovili so stališče EU, da predsedniške volitve niso bile legitimne in podprli nacionalno skupščino kot demokratično in legitimno telo Venezuele. V zvezi z nadaljnjimi koraki so izpostavili podporo predsedniku nacionalne skupščine pri prizadevanjih za izvedbo novih predsedniških volitev. Visoka predstavnica Mogherini je obvestila o vzpostavitvi mednarodne kontaktne skupine, v kateri bodo sodelovale tudi nekatere latinskoameriške države. Kontaktna skupina je namenjena spodbujanju skupnega razumevanja in usklajenega pristopa med ključnimi mednarodnimi akterji v Venezueli ter vzpostavljanju zaupanja in ustvarjanju pogojev, ki so potrebni za svobodne in poštene volitve.

 

Ministri so izpostavili tudi resno humanitarno krizo v Venezueli ter poudarili, da so razmere kritične tako znotraj države kot tudi v regiji, ki je pod hudim migracijskim bremenom. EU bo še naprej zagotavljala in dodatno krepila humanitarno pomoč.

 

V razpravi o Kitajski so ministri izmenjali poglede na vlogo Kitajske v svetu in na stanje odnosov med EU in Kitajsko. Izpostavili so potrebo po pragmatičnem pristopu na eni strani in jasno izraženimi stališči EU na področjih, kjer se naša mnenja razlikujejo od kitajskih. EU bo še naprej izpostavljala tako odkrit dialog na področjih skupnega interesa in ohranitve multilateralnega globalnega sistema, kot tudi vprašanje človekovih pravic in vloge Kitajske pri zagotavljanju miru in stabilnosti mednarodne varnosti, vključujoč kibernetsko varnost. Minister dr. Cerar je izpostavil potrebo po nadaljevanju enotnega pristopa EU v odnosu do Kitajske in krepitev celovitega in enotnega situacijskega zavedanja EU. V drugem delu razprave o Kitajski so se ministrom za zunanje zadeve EU pridružili tudi ministri za zunanje zadeve držav kandidatk za članstvo v EU ter izmenjali poglede na prisotnost in aktivnosti Kitajske v EU in regiji.

 

Minister dr. Cerar se je po koncu neformalnega srečanja udeležil tudi neformalnega kosila z državami Zahodnega Balkana in Turčijo, ki ga je gostil minister za zunanje zadeve Romunije Teodor Meleșcanu in je bilo namenjeno krepitvi sodelovanja z Zahodnim Balkanom v luči aktualnih globalnih izzivov