Skoči na vsebino

NOVICA

Obisk pooblaščenke za odnose s članicami EU na nemškem zunanjem ministrstvu Sibylle Sorg v Sloveniji

Ljubljana, 29. januar 2019 – V okviru krepitve slovensko-nemškega dialoga je na obisku v Sloveniji pooblaščenka za odnose s članicami EU na nemškem zunanjem ministrstvu, veleposlanica Sibylle Sorg.

 

Sprejel jo je državni sekretar Dobran Božič, s katerim sta govorila o krepitvi sodelovanja med državama v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU v trojki skupaj z Nemčijo in Portugalsko ter organizaciji vrha Pobude treh morij, ki ga bo junija letos gostila Slovenija.

 

Z veleposlanico Sorg so se srečali tudi generalni direktor za zadeve EU David Brozina, generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo Alenka Suhadolnik ter vodja Sektorja za evropske države Gregor Šuc. Sogovorniki so ocenili dvostranske odnose med državama kot odlične na vseh področjih skupnega sodelovanja, še posebej na gospodarskem, saj je Nemčija najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Strinjali so se, da ostaja še vedno prostor za nadgradnjo političnega dialoga med državama in se zavzeli za čim prejšnjo potrditev delovnega načrta strateškega sodelovanja na različnih področjih skupnega interesa v prihodnjem triletnem obdobju.

 

Slovenija in Nemčija imata sorodne poglede na aktualna evropska in mednarodna vprašanja. V pogovorih so bile izpostavljene tudi razmere v državah Zahodnega Balkana s poudarkom na evropski perspektivi držav v regiji. Sogovorniki so izmenjali poglede na vprašanja, povezana s prihodnostjo EU, brexitom, večletnim finančnim okvirjem in spoštovanjem načela vladavine prava. Izkazan je bil obojestranski interes za nadaljnjo krepitev tesnega sodelovanja, še posebej v okviru bližajočega se predsedovanja obeh držav Svetu EU.