Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Srečanje ministra dr. Cerarja s pobudniki pisma za reševanje humanitarne krize v Jemnu

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo v sredo, 30. januarja ob 9.30 srečal s pobudniki pisma za reševanje humanitarne krize v Jemnu, Drago Potočnjak, predstavniki Društva pisateljev Slovenije, PEN, Slovenske Filantropije, Sloge in drugih nevladnih organizacij.

 

Minister dr. Cerar bo na srečanju predstavil diplomatske in humanitarne aktivnosti Slovenije za omilitev humanitarne krize v Jemnu. Jemen namreč ostaja ena izmed največjih svetovnih humanitarnih kriz. Država je opustošena zaradi državljanske vojne in okoli 22,2 milijona ljudi, kar predstavlja 75% vsega prebivalstva, potrebuje humanitarno pomoč ali zaščito. Od tega je okoli 14 mio na robu preživetja, med njimi 8,4 milijona ljudi trpi lakoto. Država se hkrati sooča še z največjim izbruhom kolere v sodobni zgodovini – več kot milijon registriranih primerov bolezni in več kot 2.200 primerov smrti povezanih s kolero. 

 

Slovenija v okviru mednarodnih forumov že dalj časa aktivno spremlja situacijo v Jemnu in v mednarodnih forumih poziva k odprtju humanitarnih koridorjev.  Zaradi trpljenja civilnega prebivalstva je nujna zaustavitev sovražnosti in omogočanje dostopa humanitarne pomoči prebivalstvu v stiski. 


Dogovor iz Stockholma, ki bi lahko predstavljal prvi korak k lajšanju humanitarne situacije in v izgradnji zaupanja na poti pogovorom za spravo in mir v Jemnu še ni privedel do bistvenih sprememb v humanitarni situaciji na terenu na območju. Pri doseganju dogovora v Stockholmu je ključno vlogo odigral mednarodni pritisk in njegovo nenehno nadaljevanje bo nujno  za ohranitev procesa pri življenju.


Slovenija namenja nujno pomoč v obliki prispevka mednarodnim organizacijam že od začetka krize in je sodelovala na dveh donatorskih konferencah za zbiranje sredstev za pomoč Jemnu. Visoki predstavniki zunanjega ministrstva se bodo udeležili tudi tretje donatorske konference za Jemen, ki bo 26. februarja 2019 potekala v Ženevi. Slovenija posebno pozornost še naprej posveča pomoči ranljivim skupinam, zlasti ženskam in otrokom.

 

Medijski program:

 

Sreda, 30. januar 2019

 

9.30  Srečanje ministra dr. Cerarja s pobudniki pisma

Lokacija: Ministrstvo za zunanje zadeve

 FOTOTERMIN

 

10.00 Izjava ministra dr. Mira Cerarja za medije

 

 

INFORMACIJA ZA MEDIJE

 

Predstavnike medijev prosimo, da svoj interes za medijsko pokrivanje obiska sporočijo na elektronski naslov: pr.mzz@gov.si, z naslovom sporočila PRESS – OBISK JEMEN in pri tem navedejo naslednje podatke:

 - ime in priimek

 - naziv medijske ustanov