Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na današnji dan se spominjamo žrtev holokavsta

Ljubljana, 27. januar 2019 -  Danes obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Namenjen je spominu na vse žrtve holokavsta in drugih genocidov, ki so posegli v temeljne vrednote človeške civilizacije, ter ozaveščanju, da se ta grozodejstva ne bi nikoli več ponovila. Slovenija je aktivna članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA) ter s tem zavezana k promociji izobraževanja o holokavstu, njegovemu raziskovanju in spominjanju nanj.

 

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo na dan, ko je bilo leta 1945 osvobojeno nemško nacistično in uničevalno koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na ozemlju Poljske, ki je bila v letih 1939-1945 pod nemško okupacijo. Med drugo svetovno vojno je bilo okoli 6 milijonov Judov  žrtev holokavsta, skupaj s številnimi drugimi žrtvami. V nacistična in fašistična taborišča je bilo nasilno odpeljanih tudi okoli 60.000 Slovenk in Slovencev, od česar se jih več kot 12.000 od tam ni vrnilo, med njimi je bilo 587 Judov.

 

V različnih krajih po Sloveniji se januarja v okviru projekta "ŠOA – spominjamo se 2019", v organizaciji Sinagoge Maribor ter številnih drugih partnerjev po Sloveniji, odvijajo prireditve, ki so namenjene počastitvi spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja. Prireditve potekajo v Mariboru, Ljubljani, na Ptuju, v Kopru, Lendavi, Novi Gorici ter Murski Soboti.  Poseben program spominjanja in učenja o holokavstu so pripravile tudi številne slovenske osnovne in srednje šole.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve aktivno podpira projekt "ŠOA – spominjamo se 2019" in druge projekte ozaveščanja o potrebi po strpnosti, promociji spoštovanja, varstva in udejanjanja človekovih pravic. Ozaveščanje javnosti o potrebi po spoštovanju človekovih pravic lahko doprinese k ustvarjanju množice posameznikov, ki spoštujejo človekove pravice drugih, kar prispeva k ustvarjanju strpne družbe in s tem  preprečevanju pojavov, ki bi sicer lahko v  določenih okoliščinah vodile do grozodejstev. Slovenija je zavezana viziji Mednarodne zveze za spomin na holokavst, ki pravi, da je svet, ki se spominja holokavsta, svet brez genocida.

Vabimo k udeležbi na dogodke spominjanja na holokavst.

 

Program dogodkov v okviru projekta "ŠOA - spominjamo se 2019", vključno s  prireditvami za otroke in mladostnike, si lahko ogledate na: 

http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2018-2/soa-spominjajmo-se-2019/

 

___________________________________

Povezava na angleško različico programa: 

http://www.sinagogamaribor.si/en/programme/2018-2/shoah-let-us-remember-2019/