Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministrstvo za zunanje zadeve RS pozdravlja ratifikacijo Prespanskega dogovora še v grškem parlamentu

Ljubljana, 25. januar 2019 - Ministrstvo za zunanje zadeve RS pozdravlja ratifikacijo Prespanskega dogovora v parlamentu Helenske republike, po njegovi ratifikaciji in ustavnih spremembah sprejetih v makedonskem Sobranju. Gre za pomembno odločitev oz. dosežek dveh vlad in držav, ki sta v parlamentih potrdili dvostranski dogovor v dobrobit in korist sebe, regije Zahodnega Balkana in  ostale Evrope.


Storjen je bil zgodovinski korak, s katerim je zaprto dolgotrajno dvostransko vprašanje glede imena, ki je predolgo zaviralo napredek Makedonije v odnosih in poglabljanju sodelovanja z evro-atlantskimi integracijami.  RS pričakuje, da bo junija letos sprejeta odločitev o začetku pogajanj za njeno članstvo v EU in da bo dogovor pospešil njeno pot v zvezo NATO. RS čestita obema državama za izkazano zrelost, pogum in vizijo, ki ima pomembne implikacije, saj urejanje dvostranskih odnosov z demokratičnim dialogom ob spoštovanju načela pravne države krepi medsebojno zaupanje in varnost, ustvarja pogoje za razvoj vsestranskega sodelovanja in je lahko vzor regiji, Evropi in svetu.