Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Dobran Božič na delovnem obisku v Franciji

Pariz, 24. januar 2019 - Državni sekretar Dobran Božič se na povabilo gostiteljice, ministrice za evropske zadeve Nathalie Loiseau, mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Francoski republiki.

 

Državni sekretar Božič in ministrica Loiseau sta v pogovoru izpostavila pomen nadaljnjega strateškega sodelovanja med Slovenijo in Francijo, katerega bo začrtal novi akcijski načrt, ki sta ga državi pripravili za obdobje 2019-2022. Zavzela sta se za poglabljanje odnosov na dvostranski ravni in za okrepljeno sodelovanje v okviru Evropske unije, zlasti v vidu zaporednih predsedovanj Slovenije in Francije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 in prvi polovici leta 2022. Državni sekretar Božič je pozdravil sklenitev sporazuma med Francijo in Nemčijo v Aachnu, ki bo postavila vzor in pripomogla k tesnejšemu sodelovanju med državami Evropske unije.

 

Sogovornika sta se strinjala, da državi delita mnogo sorodnih pogledov do najpomembnejših evropskih vsebin in sta pripravljeni tesno sodelovati na področjih, ki se nanašajo na poglabljanje tistih politik, ki bodo evropskim državljanom zagotavljale varnost, napredek in blaginjo. Državni sekretar Božič je poudaril interes Slovenije, da ostane skupaj s Francijo v najnaprednejšem jedru držav članic Evropske Unije.

 

Sogovornika sta naslovila skupne evropske izzive in konkretne rešitve za evropske državljane in podjetja. Naslovila sta prihodnost Evropske unije, sodelovanje v evro skupini, izstop Združenega kraljestva iz Evropske Unije, izziv migracij ter evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Državni sekretar Božič je izpostavil, da regija potrebuje evropsko perspektivo in podporo držav članic Evropske unije pri izvajanju reformnih procesov.

 

Krepitev slovensko-francoskih odnosov na dvostranski in evropski ravni je bila tudi osrednja tema pogovorov državnega sekretarja Dobrana Božiča z generalno sekretarko Generalnega sekretariata za evropske zadeve Francoske republike Sandrine Gaudin, s predsednico Komisije za evropske zadeve v Nacionalni skupščini Sabine Thillaye in svetovalcem v Kabinetu predsednika Francoske republike Clémentom Beaunom.

 

Državni sekretar Božič se bo v okviru obiska srečal tudi z namestnikom generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Ulrikom Vestergaardom Knudsenom. Predvidena je izmenjava mnenj o sodelovanju Slovenije pri delu OECD, zlasti na področju digitalizacije, ki bo nosilna tema letošnjega zasedanja Sveta OECD na ministrski ravni maja 2019.