Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obisk irske državne ministrice za evropske zadeve Helen McEntee

Ljubljana, 23. januar 2019 – Državni sekretar mag. Dobran Božič je na delovnem srečanju gostil irsko državno ministrico za evropske zadeve in poslanko Helen McEntee. Vljudnostno jo je sprejel tudi podpredsednik vlade in zunanji minister dr. Miro Cerar.

 

Minister dr. Cerar in državna ministrica McEntee sta odnose med Slovenijo in Irsko ocenila kot odlične. Med državama poteka reden politični dialog na vseh ravneh. Slovenija ceni irsko diplomatsko prisotnost v državi in si prizadeva za okrepljeno dvostransko sodelovanje na gospodarskem, turističnem, znanstvenem, izobraževalnem in kulturnem področju. Državi povezuje uspešno sodelovanje v Evropski uniji, kot tudi v  okviru multilateralnih in globalnih zadev, kar temelji na skupnem razumevanju pomena temeljnih vrednot in načel, kot je vladavina prava. Minister dr. Cerar je zagotovil solidarnost Slovenije z Irsko v okviru izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije in pomena, ki ga ima pri tem Velikonočni sporazum. Sogovornika sta se strinjala s pomenom nadaljnjega utrjevanja evropske perspektive držav Zahodnega Balkana, vključno s pričetkom pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo junija letos.

 

V okviru dvostranskih političnih konzultacij je državni sekretar mag. Božič podrobneje osvetlil konkretne priložnosti krepitve dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja z vizijo nadaljnje utrditve slovenske prisotnosti na Irskem. Sogovornika sta posebno pozornost namenila aktualnim evropskim političnim temam. Izmenjala sta poglede glede prihodnosti EU v luči majskih volitev v Evropski parlament. S tem v zvezi sta se dotaknila problematike dezinformacij v predvolilnih kampanjah in izmenjala izkušnje glede posvetovanja z državljani o prihodnosti EU. Nadalje sta izmenjala stališča glede prihodnje evropske finančne perspektive. Glede izstopa Združenega kraljestva iz EU sta se strinjala o pomenu enotnosti EU27. Dotaknila sta se še vprašanj razvoja evropskega notranjega trga, evropske monetarne unije, digitalizacije, vladavine prava in migracij. Sogovornika sta posebej izpostavila pomen evropske širitvene perspektive za države Zahodnega Balkana in izrazila podporo reformnim prizadevanjem za zagotavljanje stabilnosti in razvoja regije. Govorila sta tudi o slovenskih pobudah in projektih v državah Zahodnega Balkana ter priložnostih za skupno sodelovanje obeh držav v regiji.