Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

GD mag. Brozina na neformalnem srečanju generalnih direktorjev za zadeve EU

Ljubljana, 23. januar 2019 - Generalni direktor za zadeve EU mag. David Brozina se je ob začketku romunskega predsedovanja Svetu EU v Bukarešti 21. in 22. januarja 2019 udeležil neformalnega srečanja generalnih direktorjev za evropske zadeve.

Romunija je krmilo EU prevzela v zelo zahtevnem obdobju. V času njenega predsedovanja potekajo intenzivna pogajanja glede prihodnjega večletnega finančnega okvira EU, Združeno Kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske bo predvidoma dokončno izstopilo iz EU, hkrati pa se bo z majskimi volitvami v Evropski parlament končal petletni zakonodajni cikel.

Romunija, ki predseduje pod motom 'kohezija, skupna evropska vrednota', je predstavila svoje prioritete, ki so razdeljene v štiri stebre: varnejša Evropa, Evropa kot močnejši globalni akter, Evropa skupnih vrednot ter konvergenca Evrope. Generalni direktorji so romunskemu predsedstvu izrazili polno podporo pri prizadevanjih za sprejetje čim več odprtih zakonodajnih predlogov še v času trenutnega sklica Evropskega parlamenta. Generalni direktor Brozina je med področji, na katere bo Slovenija še posebej pozorna, izpostavil nadaljevanje iskanja skupnega in celovitega pristopa EU do vprašanja migracij, vključno z napredkom pri skupni azilni politiki, ponovno vzpostavitev schengenskega sistema ter širitveno politiko EU.

Generalni direktorji so si izmenjali tudi mnenja glede pogajanj o prihodnjem večletnem finančnem okviru ter o prihodnosti EU. Soglasno so se zavzeli za dokončanje pogajanj do letošnje jeseni, kar je nujno za financiranje programov in projektov od začetka 2020.
Romunija bo devetega maja v Sibiu organizirala neformalni vrh voditeljev EU, ki bo pred evropskimi volitvami predstavljal zaključek procesa refleksije o prihodnosti EU, začetega v Bratislavi, ter voditeljem omogočil izmenjavo mnenj o področjih, ki bodo izpostavljena v novi strateški agendi EU 2019-2024.