Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

DS Leskovar se je srečala z namestnico generalnega sekretarja Nata Rose Gottemoeller

Bruselj, 18. januar 2019 - "V spreminjajočem se mednarodnem okolju, kjer smo priče številnim novim izzivom predstavljata NATO in EU temeljni okvir nacionalne varnosti in zunanje politike Republike Slovenije", je poudarila državna sekretarka v MZZ RS Simona Leskovar ob današnjem srečanju z namestnico generalnega sekretarja Nata Rose Gottemoeller na sedežu Severnoatlantskega zavezništva.  

 

NATO je v skoraj sedemdesetih letih svojega obstoja ustvaril trajen mir v evroatlantskem prostoru. Varnostni izzivi, s katerimi se zaveznice soočamo v zadnjem obdobju, zahtevajo od nas okrepitev naporov za zagotavljanje lastne varnosti. Sogovornici sta tako pozornost v pogovoru namenili najbolj aktualnim vprašanjem na dnevnem redu zavezništva. Eno izmed posebej zaskrbljujočih je, po oceni državne sekretarke Leskovar, problematika razoroževanja in nadzora nad oborožitvijo v luči kršitev Pogodbe o raketah srednjega in kratkega dosega s strani Ruske federacije. "Razumemo stališče ameriške strani, da pogodba, h kateri je zavezana samo ena stran, druga pa jo krši, ne more biti učinkovita. Kljub temu pa moramo zaveznice vse svoje diplomatske napore usmeriti v njeno ohranitev, saj je prispevala k popolnemu uničenju tovrstnega orožja in je ključnega pomena za evroatlantsko varnost, " je ob tej priložnosti poudarila državna sekretarka Leskovar. Slovenija tako pričakuje, da bosta ameriška in ruska stran v prihodnjih dneh in tednih nadaljevali medsebojni dialog z namenom oblikovanja rešitve, ki bi okrepila evropsko varnost. 

 

Državna sekretarka Leskovar in namestnica generalnega sekretarja Gottemoeller sta izmenjali poglede na Natovo politiko odprtih vrat, ki po prepričanju Slovenije ostaja najmočnejše orodje zagotavljanja reform in stabilnosti. Soglašali sta, da bi članstvo Makedonije pozitivno prispevalo k stabilnosti in varnosti regije Zahodnega Balkana, kar je v strateškem interesu Slovenije, Nata in Evropske unije. "Makedonija je dokazala, da si zasluži polnopravno članstvo, obenem pa bi slednje dalo nov zagon evroatlantskih integracijskim procesom v celotni regiji," je menila državna sekretarka Leskovar. Slovenija v teh procesih ostaja odločna podpornica držav Zahodnega Balkana, saj je v primeru Makedonije z letošnjim letom prevzela dveletno vodenje Natovega kontaktnega veleposlaništva. Omenjeno podporo pa dopolnjuje z vodenjem Natove pisarne v Skopju, kateri poveljuje častnik Slovenske vojske. 

 

Državna sekretarka Leskovar je ob tej priložnosti namestnico generalnega sekretarja Nata Gottemoeller povabila, da v sklopu obeleževanja 15. obletnice slovenskega članstva v Severnoatlantskem zavezništvu in 70. obletnice Nata obišče Slovenijo.