Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Bilateralne politične konzultacije z Libanonom

Bejrut, 16. januar 2019 – V Bejrutu so potekale dvostranske konzultacije med Slovenijo in Libanonom, prve po 2011. Politični direktor/generalni direktor Matej Marn in libanonski sogovornik,  direktor za politične in konzularne zadeve, veleposlanik  Ghady el Khoury, sta obravnavala bilateralne odnose med državama, kjer posebno mesto zaseda  sodelovanje kontingenta Slovenske vojske v UNIFIL,  aktualne razmere na Bližnjem vzhodu in v Evropi, sodelovanje med Libanonom in EU ter možnosti poglobitve sodelovanja v okviru mednarodnih organizacij, zlasti OZN.

 

V pogovoru so bili potrjeni dobri odnosi med državama, zlasti interes za nadaljevanje političnega dialoga, povečanje gospodarske menjave ter nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju izobraževanja.

 

Sogovornika sta med drugim obravnavala aktualne napetosti na libanonsko-izraelski meji in se zavzela za mirno reševanje odprtih vprašanj med Libanonom in Izraelom ob polnem spoštovanju resolucije Varnostnega sveta OZN 1701. 

 

Libanonski strani je bilo tudi predano ustno vabilo za udeležbo ministra za zunanje zadeve Bassila na Blejskem strateškem forumu.

 

Političnega direktorja/generalnega direktorja Mateja Marna je v okviru konzultacij na vljudnostni pogovor sprejel tudi generalni sekretar in namestnik zunanjega ministra Hani Chemaitelly, sestal pa se je tudi z vodjo Delegacije EU v Bejrutu, VP Christino Lassen.