Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zunanji minister dr. Cerar na srečanju z nekdanjimi veleposlaniki o krepitvi vloge diplomacije v družbi in svetu

Ljubljana, 15. januar – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes sestal s predsedniki in vidnimi člani Slovenskega društva za mednarodne odnose in Društva nekdanjih veleposlanikov.

 

Minister dr. Cerar se je v letu, ko bo Slovenija obeležila 15. obletnico članstva v Evropski uniji in Natu, srečal z nekaterimi vidnimi člani društev, v katerih so slovenskimi veleposlaniki, ki so igrali pomembno vlogo v času velikih projektov slovenske diplomacije, od doseganja priznanj do približevanja Evropski uniji, Natu in pomagali pri širjenju mreže partnerskih držav Slovenije v svetu.

"Ugled, ki ga slovenska diplomacija uživa v družbi lahko ohranimo samo ob aktivni vlogi Slovenije v mednarodnih odnosih," je dejal minister dr. Cerar in predstavil prednostne naloge slovenske diplomacije v letošnjem letu. Evropa in Slovenija bo v prvi polovici v znamenju volitev v Evropski parlament in izstopa Velike Britanije iz EU, Slovenijo pa poleg drugih nalog zunanje politike čakajo tudi priprave na drugo predsedovanje Svetu Evropske unije. Pri razpravah o perečih vprašanjih v zunanji politiki in predstavljanju izzivov mednarodne skupnosti v javnosti bi si želeli  tesneje sodelovati tudi z obema društvoma.

 

Predsednika društev, veleposlanika Peter Toš in Bojan Grobovšek sta izpostavila dobro sodelovanje z zunanjim ministrstvom in predstavila aktivnosti obeh društev pri naslavljanju aktualnih vprašanj v mednarodnih odnosih.  Nekdanji veleposlaniki so izpostavili pomen odličnih posameznikov, ki predstavljajo Slovenijo v svetu in izrazili pripravljenost za sodelovanje z ministrstvom pri izobraževanju kadrov za delo v diplomaciji.

 

Srečanja so se udeležili tako nekdanji zunanji minister dr. Boris Frlec, predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose mag Bojan Grobovšek in njegov častni predsednik dr. Jožef Kunič ter predsednik Društva nekdanjih veleposlanikov Peter Toš ter veleposlanika Draga Benčina in Marjan Šetinc.