Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija namenila prispevek za boj proti spolnemu izkoriščanju in zlorabam v Demokratični Republiki Kongo

Ljubljana 15. januar 2019 – Slovenija je preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC)  namenila humanitarni prispevek v višini 60.000 evrov za Demokratično Republiko Kongo, kjer so se v zadnjem letu dramatično poslabšale humanitarne razmere. Prispevek je namenjen za delovanje na področju boja proti spolnemu izkoriščanju in zlorabam ter pomoč žrtvam.


Slovenija se kot odgovorna članica mednarodne skupnosti redno odziva na izbruhe kriz in poslabšanje humanitarnih razmer v svetu. Skladno s tem je namenila prispevek za Demokratično Republiko Kongo, kjer sta se dolgotrajni konflikt in humanitarna kriza v zadnjem letu še poglobila ter razširila na območja, ki so prej veljala za stabilna. Trenutno je v Demokratični Republiki Kongo 4,4 milijona notranje razseljenih oseb, 7,7 milijona oseb se sooča s hudo prehransko negotovostjo.  V državi je že avgusta ponovno izbruhnila ebola, ki se širi na področja konflikta, zaradi česar jo je težje zajeziti. Poleg tega je bilo iz Angole, kamor so prebežali zaradi konflikta, oktobra 2018 v matično državo izgnanih 200.000 državljanov Demokratične Republike Kongo, ki se sedaj soočajo z neznosnimi razmerami.

 

Posilstvo in druge oblike spolnega nasilja so v Demokratični Republiki Kongo pogost pojav, kljub dejstvu, da to obliko nasilja mednarodno humanitarno pravo absolutno prepoveduje. Za žrtve, njihove družine in tudi celotne skupnosti imajo ta dejanja dolgotrajne hude posledice, kot so občutek sramu, krivde in razčlovečenja.

 

Slovenija se je odzvala na letošnji poziv ICRC ter prispevek namenila za delovanje na področju boja proti spolnemu izkoriščanju in zlorabam ter pomoč žrtvam. ICRC se namreč zaveda, da je za žrtve najpomembnejši takojšnji dostop do zdravstvene in psihosocialne oskrbe, ki mora biti oblikovana tako, da upošteva lokalne kulturne posebnosti. ICRC je tako že leta 2006 skupaj z lokalnimi organizacijami ustanovil tako imenovane "Maisons d'écoute" – hiše poslušanja, ki ponujajo psihosocialno pomoč, možnost napotitve na zdravstveno oskrbo in ekonomsko podporo. Trenutno v provincah Severnega in Južnega Kivuja deluje 40 takšnih hiš.

 

Z namenitvijo prispevka za delovanje na področju spolnega izkoriščanja in zlorab Slovenija uresničuje zaveze, h katerim je pristopila, ko se je junija lani pridružila Pozivu k delovanju na področju varovanja pred nasiljem zaradi spola v izrednih razmerah.