Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije pozdravlja glasovanje v makedonskem Sobranju

Ljubljana, 11. januar 2019 - Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije pozdravlja glasovanje v makedonskem Sobranju. Sprejeta je bila odločitev za dobrobit in napredek države.

 

Današnji sprejem ustavnih reform, ki potrjujejo izjemno zahtevno odločitev o spremembi imena države je korak, ki vodi h zaprtju dolgega bilateralnega spora. Gre za dosežek, ki je zgodovinskega pomena ne le za makedonsko-grške odnose, temveč tudi za celotno regijo. Verjamemo, da bo današnjemu glasovanju, v skladu z dogovorom, v najkrajšem času sledila tudi potrditev na strani Grčije.

Lanskoletno sprejetje Prespanskega dogovora in njegova današnja implementacija je pot za katero verjamemo, da je lahko vzor za celotno regijo.

 

Slovenija je trdna zagovornica makedonskega napredka. Želimo si, da bi Republika Makedonija, ki bo po potrditvi Prespanskega dogovora v grškem parlamentu prevzela ime Republika Severna Makedonija, čim prej postala del naše evroatlantske družine. Slovenija je že v lanskem letu v vseh razpravah zagovarjala stališče, da je potrebno slediti oceni in priporočilu Evropske komisije za začetek pogajanj o članstvu v EU. Verjamemo, da bo v skladu s sklepi junijskega Sveta EU za splošne zadeve, letos ta odločitev končno sprejeta.

 

Pričakujemo tudi pospešen napredek na poti v NATO članstvo; slovensko veleposlaništvo v Skopju je za obdobje 2019-2020 prevzelo vlogo kontaktnega veleposlaništva Zavezništva. To nalogo jemljemo kot veliko odgovornost in verjamemo v članstvo Makedonije.