Skoči na vsebino

NOVICA

Srečanje ministra dr. Cerarja z zunanjim ministrom Cipra

Ljubljana, 9. januar 2019 – Minister za zunanje zadeve in podpredsednik Vlade RS dr. Miro Cerar in minister za zunanje zadeve Republike Ciper Nikos Christodoulides sta se ločeno srečala ob robu uradnega obiska predsednika Republike Ciper Nicosa Anastasiadesa v Sloveniji.

 

Ministra sta izrazila zadovoljstvo nad okrepljenimi odnosi med državama, ki sta kot sredozemski državi članici EU v mednarodnem okolju naravni zaveznici. Zavzela sta se za tesnejše sodelovanje na evropski in širši mednarodni ravni, saj Slovenija in Ciper delita mnoga sorodna stališča do aktualnih in mednarodnih vsebin. Obe državi podpirata močno, varno in povezano EU, temelječo na solidarnosti med državami članicami in spoštovanju demokratičnih načel ter vrednot. Še posebej sta zavezani spoštovanju načela vladavine prava in miroljubnemu reševanju odprtih vprašanj med narodi. Ministra sta poudarila obojestranski interes po poglobitvi gospodarskega sodelovanja in sodelovanja na področju aktualnih evropskih vprašanj, kot so migracijska problematika, nadzor zunanjih meja EU, okoljevarstvene in podnebne teme, terorizem idr.


Pred pogovorom sta ministra podpisala Memorandum o razumevanju med zunanjima ministrstvoma obeh držav o političnih konzultacijah, ki bo omogočil nadgradnjo dvostranskih odnosov in krepitev stikov na vseh diplomatskih ravneh.