Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenski prispevek za odpravljanje posledic katastrofalnega potresa v Indoneziji

Ljubljana, 4. januar 2019 –Slovenija se je odzvala na poziv Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in za Indonezijo, ki jo je konec septembra prizadel katastrofalen potres, namenila prispevek v višini 50.000 evrov.

 

Indonezijski otok Sulavesi je 28. septembra 2018 prizadel močan potres, ki so mu sledili cunami, zemeljski plazovi ter likvifakcija ali utekočinjenje tal. Življenje je izgubilo 2.096 ljudi, okoli 4.400 jih je utrpelo resne poškodbe, preko 1.300 pa jih je verjetno za vedno pogrešanih.

 

Potres je povzročil tudi ogromno gmotno škodo. Poškodovanih ali uničenih je bilo okoli 68 tisoč hiš, brez strehe nad glavo je ostalo preko 200 tisoč ljudi. Uničene so bolnice, šole, mošeje, trgovine ter ceste. Večina razseljenih biva v uradnih taboriščih, še vedno pa jih veliko zatočišče išče v improviziranih naseljih. V vseh začasnih naseljih obstajajo težave z dostopom do pitne vode in sanitarne ureditve, kar predstavlja nevarnost za izbruh nalezljivih bolezni.

 

Indonezijske oblasti so sprejele materialno pomoč, zaprosile so tudi za finančne donacije tujih vlad lokalnim organizacijam ali organizacijam, ki sodelujejo z lokalnimi partnerji, predvsem tistim, ki sodelujejo z indonezijskim Rdečim križem. Slovenija se je odzvala na poziv Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in Indoneziji namenila humanitarni prispevek v višini 50.000 EUR.

 

Indonezijo je v soboto 22. decembra 2018 ponovno prizadel potres, ki mu je sledil cunami. Za posledicami zadnje katastrofe je umrlo več kot 400 ljudi, 1.500 je močno poškodovanih, preko 140 pa jih še pogrešajo.