Skoči na vsebino

NOVICA

Udeležba GD Suhadolnik na 12. srečanju nacionalnih koordinatorjev Pobude 16+1 na Kitajskem

Wuhan, Peking, 19. december 2018 - Delegacija Republike Slovenije, ki jo je vodila generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo ter koordinatorka Pobude 16+1 na Ministrstvu za zunanje zadeve Alenka Suhadolnik, se je med 14. in 19. decembrom 2018 udeležila 12. srečanja nacionalnih koordinatorjev za sodelovanje med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope oziroma t.i. Pobudo 16+1. Med ključnimi poudarki je bilo sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko na področju zimskih športov, okolja ter krožnega gospodarstva.

 

Slovenija je tudi tokrat poglobljeno sodelovanje držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko pozdravila ter se zavzela za še tesnejše sodelovanje na gospodarskem področju tudi v prihodnje. Generalna direktorica Suhadolnik je v svojem prispevku na srečanju izpostavila predvsem interes ter pripravljenost Slovenije na okrepljeno sodelovanje na področju zimskih športov, varstva okolja, preprečevanja in blažitve podnebnih sprememb ter razvoja krožnega gospodarstva.

 

Dvanajsto zaporedno srečanje sodelujočih držav, ki je potekalo v Wuhanu ter Pekingu na Kitajskem je z uvodnim nagovorom odprl namestnik ministra za zunanje zadeve LRK Wang Chao, sledili pa so govori vseh 16 sodelujočih držav ter predstavnikov Avstrije, Belorusije, Evropske banke za obnovo in razvoj, Evropske unije, Grčije ter Švice.

 

Medtem, ko je Kitajska najpomembnejši trgovinski partner Slovenije v Aziji, je aktivno sodelovanje v Pobudi 16+1 za državo zelo relevantno. Slovenija je v okviru pobude sicer formalno prevzela vodenje mehanizma za usklajevanje sodelovanja na področju gozdarstva.