Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar sprejel pobudnike javnega poziva za odprtje humanitarnih koridorjev v Jemnu

Ljubljana, 21. december 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar se je sestal s predstavniki Društva slovenskih pisateljev, Slovenske Filantropije, Mednarodnega PEN in Sloge, ki so nanj naslovili javni poziv slovenski Vladi in diplomaciji za dejavnejšo vključitev pri rešitvi aktualne humanitarne krize v Jemnu. 

 

Minister dr. Cerar je predstavil dosedanje aktivnosti slovenske vlade v naslavljanju krize v Jemnu, tako na humanitarnem kot tudi na političnem področju. Slovenija dejavno podpira pogajanja pod vodstvom OZN in nedavno dosežen dogovor na Švedskem, ki je zelo pomemben zaradi omogočanja učinkovitejšega naslavljanja pereče humanitarne krize kot zaradi odpiranja poti končanju sovražnosti ter k nadaljnjim pogovorom za doseganje celovite politične rešitve.

 

Minister je pozdravil javni poziv slovenskih nevladnih organizacij, ki izraža razvit čut slovenskega naroda do socialne in humanitarne pomoči sočloveku.

 

"Najbolj nevaren je molk, molk ljudi in molk držav. Ignoranca in spregled trpljenja otrok, ki umirajo od lakote in bolezni", je dejal minister dr. Cerar in se zavzel za iskanje konkretnih rešitev in predlogov, s katerimi bi lahko Slovenija proaktivno pristopila k lajšanju humanitarnih razmer prizadetega civilnega prebivalstva Jemna.

 

Slovenija namenja nujno pomoč Jemnu vse od začetka krize v tej državi. Za humanitarno pomoč smo preko Svetovnega programa za hrano in Unicefa doslej namenili skupno 280.000 EUR.  

 

Pogovora z ministrom dr. Cerarjem so se udeležili: Dragica Potočnjak, članica DSP in PEN, Dr. Boris A. Novak, član DSP, podpredsednik mednarodnega PEN, član SAZU, Dušan Šarotar, podpredsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP), Tereza Novak, Slovenska Filantropija, Anica Mikuž Kos, Slovenska Filantropija in Albin Keuc, Sloga. 

 

Predstavniki Društva slovenskih pisateljev, Slovenske Filantropije, Mednarodnega PEN in Sloge so izpostavili, da gre v primeru Jemna za pozabljen konflikt, ki bi terjal ustrezno pozornost slovenske, EU in mednarodne skupnosti. Želijo si aktivnejšega angažmaja Slovenije, vključno s podporo prizadevanjem mednarodne skupnosti in OZN za zaustavitev humanitarne krize, zlasti z odprtjem humanitarnih koridorjev.