Skoči na vsebino

NOVICA

Bilateralne politične konzultacije z Ukrajino

Ljubljana, 13. december 2018 – V Ljubljani so potekale dvostranske konzultacije med Slovenijo in Ukrajino. Politični direktor/generalni direktor Matej Marn je z ukrajinskima sogovornikoma,  političnim direktorjem Oleksijem Makejevim in generalnim direktorjem Prvega evropskega direktorata MZZ Ukrajine Vasilom Himincem obravnaval bilateralne odnose med državama, sodelovanje v mednarodnih organizacijah in aktualne varnostne razmere v Ukrajini.

 

V pogovoru so sogovorniki potrdili interes za nadaljevanje političnega dialoga med državama in krepitev sodelovanja na bilateralnem in multilateralnem področju. Izraženo je bilo zadovoljstvo nad krepitvijo gospodarskega sodelovanja v zadnjih letih in v tej luči pozdravljeno načrtovano zasedanje Medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Ukrajino v začetku prihodnjega leta.

 

Nadalje sta politična direktorja obeh držav izmenjala poglede na aktualne razmere v Ukrajini. Slovenija je izrazila zaskrbljenost nad nedavnim incidentom na območju ožine Kerč ter ponovila podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Sogovornika sta obravnavala tudi aktualna varnostna in humanitarna vprašanja v povezavi s konfliktom na vzhodu Ukrajine in se zavzela za mirno rešitev po poti izpolnitve dogovorov iz Minska.

 

Politični direktor/generalni direktor Marn je izrazil podporo Ukrajini pri načrtovanju in izvajanju reform, skladno s Pridružitvenim sporazumom med EU in Ukrajino ter obenem izpostavil pomen nadaljevanja reformnega procesa, zlasti na področjih pravosodja in boja proti korupciji.

 

Ukrajinska sogovornika je v okviru konzultacij na vljudnostni pogovor sprejela tudi državna sekretarka Simona Leskovar.