Skoči na vsebino

NOVICA

Obisk generalnega direktorja za evropske zadeve na MZZ LR Kitajske Chen Xuja v Sloveniji

Ljubljana, 13. december 2018 – Na obisku v Sloveniji je generalni direktor za evropske zadeve na MZZ LR Kitajske Chen Xu. O razvoju bilateralnih odnosov in sodelovanju med EU in Kitajsko je opravil pogovor s političnim direktorjem Matejem Marnom, o razvoju gospodarskega sodelovanja in sodelovanja v okviru pobude 16+1 pa z generalno direktorico za gospodarsko in javno diplomacijo Alenko Suhadolnik. Gosta je na vljudnostni pogovor sprejela državna sekretarka Simona Leskovar.

 

Državna sekretarka Simona Leskovar in generalni direktor Chen Xu sta pozdravila zelo uspešen razvoj odnosov med Slovenijo in Kitajsko v zadnjih letih. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev odnosov, tako na gospodarskem področju, kot tudi drugih področjih bilateralnega sodelovanja in sodelovanja v okviru pobud 16+1 in BRI (Belt and Road Initiative), vključno s turizmom in zimskimi športi. Strinjala sta se s pomenom izmenjave visokih obiskov pri krepitvi sodelovanja in političnega dialoga.

 

Sogovornika sta izmenjala poglede na aktualno dogajanje v EU in v svetu in se strinjala s pomenom krepitve multilateralnega sodelovanja na področjih skupnih interesov.

 

Politični direktor na MZZ RS Matej Marn je v pogovorih z generalnim direktorjem Chenom izmenjal poglede o sodelovanju med EU in Kitajsko. Oba sta se strinjala, da je potrebno nadaljevati odprt dialog na visoki ravni. Kitajska stran je izrazila zadovoljstvo, da je bil  julija letos v Pekingu na vrhu Kitajska-EU sprejet skupni zaključni dokument.

 

PD Marn je poudaril potrebo po močni EU, dokončanju EMU in nadaljevanju širitve. Sogovorniku je predstavil priprave na predsedovanje Slovenije v drugi polovici l. 2021.

 

V luči ohranitve in večje učinkovitosti sta se sogovornika strinjala glede potrebe po reformi WTO in VS OZN.

 

Generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo Alenka Suhadolnik se je s kitajskim sogovornikom pogovarjala predvsem o sodelovanju na področju gospodarstva in v okviru pobud 16+1 in BRI. Pri tem je poudarila, da je sodelovanje Slovenije v obeh pobudah prispevalo k občutni poglobitvi gospodarskih odnosov med državama. Predstavila je potencial Slovenije na področju zimskih športov in okolja. Naslednje srečanje generalne direktorice Suhadolnik z generalnim direktorjem Chenom bo potekalo prihodnji teden, ko bodo v Pekingu nacionalni koordinatorji  razpravljali o prihodnjih prioritetah in aktivnostih v okviru pobude 16+1.