Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar nagovoril udeležence okrogle mize ob obeležitvi mednarodnega dneva človekovih pravic

Ljubljana, 11. december 2018 - Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic je na Pravni fakulteti v Ljubljani potekala okrogla miza "Pregled: 70 let človekovih pravic". Dogodek sta skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve organizirala Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani in Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske.

 

Udeležence dogodka je uvodoma nagovoril minister dr. Miro Cerar, ki je dejal, da človekove pravice tudi 70 let po sprejemu Splošne deklaracije o človekovih pravicah niso samoumevne. Po svetu se soočamo z naraščanjem populizma, diskriminacije, sovražnega govora in tudi napadi na zagovornike človekovih pravic. V marsikateri državi se vse bolj oži prostor za delovanje civilne družbe. Slovenija se odločno spopada z izzivi na področju človekovih pravic, saj se zavedamo, da se lahko uspešno razvijajo le družbe, v katerih so spoštovane človekove pravice in temeljne svoboščine vseh posameznikov.  

 

Človekove pravice so tradicionalna prioriteta slovenske zunanje politike in tudi v letu obeleževanja 70-letnice sprejema Splošne deklaracije o človekovih pravicah je ministrstvo nadaljevalo s svojimi aktivnostmi za spodbujanje krepitve spoštovanja človekovih pravic po svetu. Slovenija letos zaključuje svoje drugo triletno članstvo v osrednjem telesu OZN za področje človekovih pravic, Svetu OZN za človekove pravice.

 

V okviru dogodka je minister dr. Cerar razglasil zmagovalca študentskega natečaja pisanja govora na temo mednarodnega dneva človekovih pravic. Prvo mesto je osvojil študent na izmenjavi, Igor Viana Ferreira. V razpravi, ki je sledila, so sodelovali prof. Antonie Buyse, Univerza v Utrechtu, prof. Jörg Polakiewicz, Svet Evrope, prof. Petra Roter, Univerza v Ljubljani, in prof. Vasilka Sancin, Univerza v Ljubljani. Strinjali so se o pomenu splošne deklaracije in razpravljali o izzivih, ki danes vplivajo na dinamiko spoštovanja, varovanja in uveljavljanja človekovih pravic po svetu.