Skoči na vsebino

NOVICA

Zaključek srečanja zunanjih ministrov OVSE v Milanu

Milano, 7. december 2018 – Danes se je zaključilo 25. zasedanje Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je predstavljalo sklepno dejanje italijanskega predsedovanja organizaciji v letu 2018.  Slovensko delegacijo je vodil podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

 

Na zasedanju Ministrskega sveta OVSE je bilo s soglasjem sprejetih več ministrskih odločitev in deklaracij o aktualnih vprašanjih, ki jih obravnava ta največja regionalna varnostna organizacija, med drugim deklaracija o varnosti in sodelovanju v Mediteranu.  Za sprejem slednje si je aktivno prizadevala tudi Slovenija, ki je Sredozemlju posvečala posebno pozornost v okviru svojega letošnjega predsedovanja Forumu za varnostno sodelovanje, ki je poleg Stalnega sveta en od dveh ključnih organov OVSE.  Vprašanje varnosti južne regije OVSE je bilo tako izčrpno obravnavano na enem od skupnih zasedanj Foruma za varnostno sodelovanje in Stalnega sveta, ki sta ga julija letos skupaj organizirali slovenska in italijanska stran, in na katerem je bil med drugim predstavljen slovenski angažma v okviru operacije EUNAVFOR MED Sophia.

 

Slovenija poleg te pripisuje tudi velik pomen sprejemu deklaracije o krepitvi naporov na področju osebnega in lahkega orožja in skladiščenja konvencionalne oborožitve.  Tematika nadzora nad osebnim in lahkim orožjem (SALW) je bila namreč ena od prioritet slovenskega predsedovanja Forumu za varnostno sodelovanje OVSE, tudi v luči letošnje tretje pregledne konference OZN o izvajanju akcijskega programa proti nezakoniti trgovini z lahkim in osebnim orožjem.  V Milanu je bila sprejeta tudi odločitev o preprečevanju nasilja nad ženskami, ki med drugim posebej omenja in pozdravlja delo OVSE mreže MenEngage. Slednja je aktivna pri ozaveščanju in spodbujanju vloge moških pri soočanju s tem pomembnim vprašanjem in jo v okviru organizacije vodi Slovenija.

 

Poleg teh so bile sprejete še odločitev o človeškem kapitalu v digitalni dobi, deklaracija o digitalni ekonomiji za promocijo sodelovanja, varnosti ter rasti, odločitev o boju proti trgovini z otroki, vključno z mladoletniki brez spremstva in deklaracija o vlogi mladih pri zagotavljanju miru in varnosti.  Pomembno je tudi to, da je bila sprejeta odločitev o varnosti novinarjev, ki je prva takšno odločitev iz človekove dimenzije OVSE po treh letih, kar predstavlja pomemben pozitiven signal za prihodnje. 

 

Na zaključnem zasedanju Ministrskega sveta OVSE sta udeležence nagovorila tudi trenutni predsedujoči OVSE italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi in prihodnji predsedujoči organizaciji slovaški zunanji minister Miroslav Lajčák. Predsedovanje OVSE bo namreč z začetkom prihodnjega leta prevzela Slovaška, ki bo naslednje, 26. zasedanje Ministrskega sveta OVSE, gostila 5. in 6. decembra 2019 v Bratislavi.