Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Predstavitveni obisk veleposlanice Republike Srbije Vlatković pri državnem sekretarju Božiču

Ljubljana, 7. december 2018 - Državni sekretar Dobran Božič se je danes srečal z veleposlanico Republike Srbije v Republiki Sloveniji Zorano Vlatković

 

Poleg dvostranskega sodelovanja je pogovor tekel še o evropski perspektivi Srbije in aktualnih razmerah v regiji.

 

Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med Slovenijo in Srbijo dobro in dinamično, pri čemer še posebej izstopajo odlični gospodarski odnosi. Potrdila sta obojestranski interes za krepitev političnih stikov, državni sekretar pa se je zavzel tudi za hitro in učinkovito implementacijo določb Sporazuma o vprašanjih nasledstva.

 

Državni sekretar Božič je potrdil nadaljnjo konkretno pomoč in podporo Srbiji v pogajalskem procesu z EU. Izrazil je pričakovanje, da bo Srbija na decembrski medvladni konferenci odprla vsa tista pogajalska poglavja, ki so tehnično pripravljena za ta korak.

 

Glede aktualnih regionalnih vprašanj sta se sogovornika strinjala, da migracije še vedno zahtevajo našo pozornost in da državi na tem področju dobro sodelujeta. Državni sekretar Božič je izrazil podporo nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino, ob tem pa poudaril tudi stališče Slovenije, da odločitev kosovske vlade o 100% dvigu carin na proizvode iz Srbije in BiH ne prispeva h konstruktivnim odnosom in je v nasprotju s pravili CEFTA ter določili, ki izhajajo iz Stabilizacijsko pridružitvenega sporazuma Kosova z EU.