Skoči na vsebino

NOVICA

Podpis Konvencije Sveta Evrope proti trgovini s človeškimi organi s strani Slovenije

Ljubljana, 7. december 2018 - Veleposlanica Tomič je včeraj, 6. decembra 2018, v imenu Republike Slovenije, podpisala Konvencijo Sveta Evrope proti trgovini s človeškimi organi (Council of Europe Convention against Trafficking in Human Organs  - CETS No.216). V imenu Sveta Evrope je konvencijo podpisal direktor Direktorata za pravno svetovanje in mednarodno javno pravo Jörg Polakiewicz. 

 

Konvencija poziva vlade, naj kot kaznivo dejanje določijo nezakonito odstranitev človeških organov od živih ali umrlih darovalcev in sicer v primerih, kadar se odstranitev opravi brez svobodnega, obveščenega in posebnega soglasja živega ali umrlega darovalca. Kot kaznivo dejanje se določajo tudi primeri, kadar  v zameno za odstranitev organov živi darovalec ali tretja oseba prejme finančno korist ali kakšno drugo primerljivo prednost. Konvencija zagotavlja tudi zaščitne ukrepe in odškodnine za žrtve ter preventivne ukrepe za zagotovitev preglednosti in pravičnega dostopa do storitev presajanja organov.

 

Slovenija je postala 19. država podpisnica omenjene konvencije, ki je za podpis odprta od marca 2015. Do danes je Konvencijo ratificiralo šest držav in sicer Albanija, Češka, Malta, Norveška, Portugalska in Moldavija. Konvencije je že stopila v veljavo 1. marca 2018 in je odprta tudi za države, ki niso članice Sveta Evrope.