Skoči na vsebino

NOVICA

Drugi dan udeležbe ministra dr. Cerarja na zasedanju zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva

Bruselj, 5. december 2018 – Drugi dan zasedanja zunanjih ministrov Nata, na katerem je sodelovala tudi Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko, se je začel z razpravo o dogajanju na Zahodnem Balkanu.

 

Zahodni Balkan je strateškega pomena za Zavezništvo. Demokratične vrednote, vladavina prava, reforme in dobrososedski odnosi so ključnega pomena za stabilnost v tem delu Evrope. Natova politika Odprtih vrat ostaja pomemben mehanizem projekcije stabilnosti. Širitve Severnoatlantskega zavezništva predstavljajo zgodovinski uspeh in so prispevale k večji stabilnosti in razvoju Evrope.

 

Zunanji ministri so izrazili pripravljenost sprejeti prvi Letni nacionalni program s strani Bosne in Hercegovine. Gre za pomemben inštrument pomoči pri implementaciji obrambnih in političnih reform.

 

Minister dr. Cerar je poudaril, da je Slovenija aktivna zagovornica Natove politike odprtih vrat, močno podpira države Zahodnega Balkana na njihovi poti k članstvu ali tesnejšemu partnerstvu z Natom. O pomenu regije za Slovenijo priča, med drugim, tudi dolgo sodelovanje v operacijah in misijah na tem območju.

 

Ministri so v formatu misije Odločna podpora (RSM) izmenjali poglede o položaju v Afganistanu. RSM ostaja glavna operativna prioriteta Nata. Ključnega pomena sta učinkovit mirovni proces, ki mora potekati pod vodstvom Afganistana ter ustrezno vključevanje ključnih regionalnih akterjev, ki delijo odgovornost za stanje razmer v Afganistanu. Slovenija prispeva k stabilizaciji razmer in izgradnji obrambnih zmogljivosti v Afganistanu že vse od leta 2004.