Skoči na vsebino

NOVICA

Prvi dan udeležbe ministra dr. Cerarja na zasedanju zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva

Bruselj, 4. december 2018 - Prvi dan dvodnevnega zasedanja so v ospredju razprav ministrov aktualna varnostna vprašanja evro-atlantskega prostora, varnostni izzivi in sodelovanje z južno soseščino Nata.

 

Na zasedanju zunanjih ministrov z Gruzijo in Ukrajino so ministri razpravljali o regionalni varnosti, napredku obeh držav v reformnem procesu ter o njunem sodelovanju z Natom.

 

Minister dr. Cerar je poudaril, da državi sodita med pomembne partnerke Severnoatlantskega zavezništva. Slovenija, skupaj z ostalimi zaveznicami, deli zaskrbljenost glede dogajanja v Azovskem morju. Kot je minister dejal, podpiramo suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine in Gruzije ter pozdravljamo njun napredek v okviru reformnih procesov.

 

Ministri so na zasedanju v formatu 29 naslovili delitev bremen, ključna vprašanja za transatlantsko varnost, vključno s Pogodbo o raketah srednjega in krajšega dometa (INF) ter Rusijo pozvali k spoštovanju INF.

 

Na delovni večerji bo razprava osredotočena na izzive, ki prihajajo z Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike. Ministri bodo izmenjali tudi stališča glede sodelovanja z regionalnimi partnerji, kot tudi glede Natove vloge v boju mednarodne skupnosti proti terorizmu, vključno z napori Nata v Afganistanu in Iraku, ter o Natovi podpori Globalni koaliciji za boj proti Daesh.