Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Predstavitev knjige "Problemi in proces: mednarodno pravo in kako ga uporabljamo" avtorice Rosalyn Higgins

Ljubljana, 5. december 2018 - Včeraj, 4. decembra 2018, je bila slovenski javnosti predstavljena nova knjiga v Zbirki Mednarodno pravo, slovenski prevod dela Rosalyn Higgins Problemi in proces: mednarodno pravo in kako ga uporabljamo. Zbirka je skupni projekt MZZ in Založbe Fakultete za družbene vede, ki je bila ustanovljena 2010 in v kateri je doslej izšlo devet knjig. Dogodek je potekal v soorganizaciji MZZ in Slovenskega društva za mednarodne odnose (SDMO), moderiral pa ga je veleposlanik mag. Bojan Grobovšek, predsednik SDMO.

 

Knjiga Rosalyn Higgins Problemi in proces je za slovensko javnost edinstvena, ker prinaša izvirne in pronicljive poglede na splošni del mednarodnega prava in je zanj dobrodošla obogatitev. S svojo angažiranostjo to delo bralca pritegne, da sodeluje na miselni poti in se neprenehoma opredeljuje do problemskih vprašanj mednarodnega prava.

 

V pozdravnem nagovoru je veleposlanik Andrej Logar podal pregled tem, ki jih je v slovenski miselni prostor prinesla Zbirka, in poudaril pomen znanja in izobraževanja, ki sta predpogoj za učinkovito diplomacijo tudi v Sloveniji. V osrednji predstavitvi  je dr. Ernest Petrič obravnaval knjigo R. Higgins v luči sodobnega razvoja mednarodnega prava. Izpostavil je, da mednarodno pravo od zaščite suverenosti in pravotvornosti, ki izhaja iz volje držav, vedno bolj stremi k omejevanju pretirane moči držav in udejanjanju globalne pravičnosti.

 

Na okrogli mizi o strokovnem delu in pričujoči knjigi Rosalyn Higgins so sodelovali dr. Andraž Zidar, dr. Dominika Švarc Pipan, dr. Zlatko Šabič in dr. Iztok Simoniti, ki so predstavili: bogato poklicno pot avtorice v mnogoterih vlogah, od predavateljice do mednarodne sodnice (dr. Zidar), razvoj in delovanje mednarodnega pravosodja (dr. Švarc Pipan), povezavo teoretskega dela avtorice z disciplino mednarodnih odnosov, predvsem smerjo konstruktivizma (dr. Šabič) ter sodobne izzive na področju izvedbe pravice do samoodločbe (dr. Simoniti).

 

Bogata razprava je potrdila, da lahko to knjigo uporabljamo kot vir navdiha, priročnik, učbenik ali problemsko razpravo glede perečih vprašanj, ki se zastavljajo na obzorju mednarodnega prava.

 

Knjige Zbirke Mednarodno pravo so prosto dostopne v elektronski obliki na spletni strani MZZ.