Skoči na vsebino

NOVICA

Udeležba na plenarnem zasedanju Mednarodne zveze za spomin na holokavst v Ferrari

Ljubljana, 30. november 2018 - Slovenska delegacija pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA) se je v Ferrari v Italiji udeležila plenarnega zasedanja pod predsedovanjem Italije, ki je potekalo med 26. in 29. novembrom 2018. Na zasedanju je bilo med drugim obravnavano prvo Poročilo o delovanju Slovenije na področju raziskovanja, izobraževanja in spominjanja na holokavst v obdobju od začetka članstva Slovenije v IHRA leta 2011.

 

Na tokratnem zasedanju so bile obravnavane številne tematike, ki naslavljajo dobre prakse spominjanja, izobraževanja in raziskovanja holokavsta ter genocida nad Romi. Med drugim je bil naslovljen zaskrbljujoč trend povečanja sovražnega govora in antisemitizma, ki se mu je potrebno zoperstavljati ter ga preprečevati. Kot je povedal častni predsednik IHRA prof. Yehuda Bauer, je treba negativne procese naslavljati, ker je potrebno preprečevati možnost ponovitve grozodejstev, ki jih poznamo iz zgodovine, vključno s holokavstom.

 

Tudi Slovenija obsoja antisemitizem in je zavezana boju proti njemu. Pri tem izpostavljamo pomen izobraževanja, kateremu Slovenija namenja posebno pozornost. V okviru nacionalnega preverjanja znanja pri zgodovini osnovnošolci izkazujejo visoko stopnjo zavedanja o holokavstu in tragični usodi Judov med drugo svetovno vojno.

 

IHRA je bila ustanovljena kot Projektna skupina za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, spominjanja in raziskovanja holokavsta na pobudo švedskega predsednika vlade Görana Perssona v letu 1998. Temeljni dokument, na podlagi katerega deluje, je Stockholmska deklaracija, sprejeta leta 2000. IHRA trenutno združuje 32 držav članic, 2 državi s pridružitvenim statusom (t.i. "liaison countries"), 9 držav opazovalk in 7 stalnih mednarodnih partneric.

 

Slovenija je postala članica IHRA 1. decembra 2011 in od takrat naprej deluje tudi slovenska delegacija pri tej organizaciji. Delegacija je sestavljena iz vladnih predstavnikov in zunanjih akademskih strokovnjakov, ki sodelujejo v  različnih delovnih skupinah (akademski, izobraževalni, muzejski skupini in skupini za komunikacije). Delo stalne delegacije vodi in koordinira Ministrstvo za zunanje zadeve.