Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

5. zasedanje Skupnega odbora Slovenija – avstrijska zvezna dežela Štajerska

St. Stefan ob Stainz, 30. november 2018 - Predstavniki Republike Slovenije in Dežele Štajerske so se danes sestali na 5. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Štajerska, ki mu sopredsedujeta slovenski podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in štajerski deželni glavar Hermann Schützenhöfer. Na zasedanju sta sodelujoči strani sprejeli Skupno izjavo.

 

Na zasedanju skupnega odbora so predstavniki Republike Slovenije in Dežele Štajerske pregledali dosedanje sodelovanje na področjih javne uprave, izobraževanja, socialne in zdravstvene politike, prostorskega načrtovanja in okolja, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, gospodarstva, turizma in kulture. Potrdili so številne skupne projekte ter se zavzeli za okrepljeno sodelovanje na številnih področjih tudi v prihodnje.

 

Ob robu zasedanja sta minister dr. Cerar indeželni glavar Schützenhöfer na bilateralnih pogovorih potrdila odlične odnose med Slovenijo in deželo Štajersko, ki segajo v 50. leta prejšnjega stoletja. Poleg gospodarskega sodelovanja sta izpostavila projekte na področju kulture in izobraževanja, med katerimi sta kot dober primer sodelovanja omenila Slovensko čitalnico v Gradcu. Minister dr. Cerar se je zavzel tudi za krepitev podpore slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Štajerskem.

 

Republika Slovenija in Dežela Štajerska sta se na srečanju 6. junija 2013 med takratnim ministrom za zunanje zadeve Republike Slovenije in takratnim deželnim glavarjem Štajerske dogovorili, da se vzpostavi sodelovanje med Republiko Slovenijo in avstrijsko zvezno deželo Štajersko v obliki skupnega odbora. Skupni odbor zaseda enkrat letno, izmenično v Sloveniji in na Štajerskem.