Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obisk ministra dr. Cerarja pri Svetem sedežu

Vatikan, 28. november 2018 - Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes na splošni avdienci srečal s papežem Frančiškom. V okviru obiska pri Svetem sedežu je opravil pogovore s svojim gostiteljem, sekretarjem Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, ministra pa je sprejel tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin.

 

Sogovorniki so izmenjali stališča o nekaterih aktualnih mednarodnih temah, kot so migracije, vprašanji trajnostnega razvoja in odprave revščine. Poudarjen je bil pomen celostne obravnave vprašanja migracij na globalni ravni. Predvsem je treba to vprašanje reševati v državah izvora, in sicer tako, da jim pomagamo pri njihovem razvoju. EU bi morala še posebno pozornost posvetiti Afriškim državam. Sogovorniki so se strinjali, da Globalni dogovor o migracijah predstavlja dobro podlago za obvladovanje migracijskih tokov.

 

Na današnjih srečanjih je minister dr. Cerar predstavil tudi pogled na razmere v Jugovzhodni Evropi. Visoki predstavniki Svetega Sedeža se strinjajo s podporo nadaljevanju širitve EU v regiji.

 

Minister dr. Cerar in državni tajnik Gallagher sta v okviru razprave o dvostranskih odnosih omenila nadgradnjo dobrodelnega projekta v podporo dejavnostim misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju. Projekt predstavlja zelo učinkovito obliko razvojne pomoči v nerazvitih državah. Minister dr. Cerar je zagotovil, da bo dialog med cerkvijo in državo tudi pod novo vlado potekal redno. V okviru tega bodo naslovljena tudi vsa vprašanja, ki zanimajo obe strani. Sogovorniki so nekaj pozornosti namenili tudi razstavi Plečnikovih del, ki bo na ogled prihodnje leto v Vatikanskih muzejih.

 

Državni tajnik kardinal Parolin je ministra dr. Cerarja zaprosil, da prenese iskrene čestitke novi načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc.