Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Božič z gospodarsko delegacijo v Gani

Akra, 27. november 2018 - Državni sekretar Božič je z gospodarsko delegacijo na delovnem obisku v Gani. Prvi dan obiska je pogovore  opravil z namestnikom ministrice za zunanje zadeve in regionalno integracijo Tijanijem ter slavnostno nagovoril slovensko - ganski poslovni forum, ki se ga je udeležil predstavnik GZS in osem slovenskih podjetij.

Z namestnikom ministrice za zunanje zadeve in regionalno integracijo Tijanijem sta odnose med državama ocenila kot zelo dobre ter izpostavila željo po dodatni krepitvi sodelovanja na področjih skupnega interesa, kot so gospodarstvo (farmacevtska industrija, rešitve varnostnih tiskovin, upravljanje z vodnimi viri, agroživilska industrija), digitalizacija, e-upravljanje, znanost in izobraževanje.

Sogovorniku je izrazil hvaležnost za udeležbo na letošnjem Dnevu Afrike v Sloveniji ter predal vabilo ganski ministrici za zunanje zadeve in regionalno integracijo Botchwey za udeležbo na naslednji izvedbi te konference 15. in 16. maja 2019.

Državni sekretar Božič je sogovorniku predstavil slovensko odličnost na področju znanosti, visokih tehnologij in inovacij ter se zavzel za okrepljeno sodelovanje na področju razvoja umetne inteligence. Prenesel mu je novico o dodelitvi štipendij za podiplomski študij trem ganskim študentom za študijsko leto 2019/20, s čemer želimo okrepiti sodelovanje z Gano tudi na področju izobraževanja.

Namestnik ministrice za zunanje zadeve in regionalno integracijo Tijani je povabil slovenske investitorje v Gano, ki v Afriki velja za simbol stabilnosti, miru in delujoče demokracije. Izkazal je interes za slovensko ekspertizo na področju digitalizacije oz. e-upravljanja, upravljanja z vodnimi viri ter upravljanja z odpadki. Omenil je Ljubljano, ki ga je navdušila na tem področju.

Kot je omenil državni sekretar Božič, Slovenije in Gane ne vežeta le skupni interesi, ampak tudi ljudje, med katerimi morda najbolj izstopa v Akri rojeni zdravnik in župan Pirana Peter Bossman, ki je postal simbol povezovanja med državama in narodoma.

Dogodek posebnega pomena za krepitev gospodarskega sodelovanja je bil slovensko - ganski poslovni forum, ki se ga je udeležila gospodarska delegacija podjetij iz Slovenije, kot tudi slovenski podjetniki v Gani.

Zbrane sta uvodoma nagovorila državni sekretar Božič, ki je besedo predal tudi slovenskim podjetjem in direktor Centra za mednarodno poslovanje na GZS Milevoj.

Predstavitvam, namenjenim seznanitvam s poslovnim okoljem obeh držav, možnostim nadgradnje gospodarskega sodelovanja in predvsem glede investiranja v Gano je sledil B2B del, ki se ga je poleg prisotnih slovenskih udeležilo več kot 60 predstavnikov ganskih podjetij in institucij.

Na slovenski strani so se foruma udeležila podjetja iz farmacevtske industrije, rešitev varnostnih tiskovin, upravljanja z vodnimi viri in telekomunikacijami, inovativnega varovanja zdravja in genetike, industrijske predelave hrane, javne razstvetljave in gradbeništva.