Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar na srečanjih z albanskim predsednikom Meto in predsednikom vlade Ramo o vključevanju Albanije v Evropsko unijo in o aktualnih razmerah v regiji

Tirana, 27. november 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v okviru uradnega obiska v Republiki Albaniji danes v Tirani sestal tudi s predsednikom države Ilirjem Meto in s predsednikom vlade Edijem Ramo. Osrednja nit pogovorov z obema sogovornikoma je bil proces vključevanja Albanije v Evropsko unijo in aktualne razmere v regiji Zahodnega Balkana.  

 

Zunanji minister dr. Cerar je pozdravil napredek, ki ga je Albanija naredila pri izpolnjevanju ključnih prednostnih nalog, nujnih za začetek procesa pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Z albanskim predsednikom vlade Ramo sta potrdila dobre odnose med državama in se strinjala, da je še veliko možnosti za poglobitev sodelovanja na različnih področjih, predvsem na gospodarskem ter pri izmenjavi študentov.  

 

Predsednik vlade Rama je izrazil hvaležnost za slovensko podporo na albanski poti približevanja EU. Ob tem sta se sogovornika strinjala, da je za napredek nujen kontinuiran reformski proces, ki bo prispeval ne le k čimprejšnjemu začetku pogajanj Albanije z Evropsko unijo, temveč tudi k blagostanju državljanov. 

 

Tudi predsednik Republike Albanije Meta je na srečanju z ministrom za zunanje zadeve dr. Cerarjem potrdil dobre odnose med državama. Sogovornika sta izmenjala stališča in poglede glede aktualnih razmer v regiji in se strinjala, da je potrebno tesno sodelovanje vseh za stabilnost in napredek v regiji. 

 

Minister dr. Cerar je poudaril željo, da bi se dobri politični odnosi med državama nadaljevali, k čemer bo prispeval tudi načrtovan obisk predsednika Republike Slovenije Pahorja v Albaniji spomladi naslednje leto. Albaniji je zagotovil nadaljnjo pomoč in podporo Slovenije pri spodbujanju nadaljevanja reformnih procesov, potrebnih za začetek pristopnih pogajanj za polnopravno članstvo v Evropski uniji. Minister dr. Cerar se je tudi zavzel za okrepitev neposrednih stikov med ljudmi, še posebej med mladimi. 

 

Minister dr. Cerar se je srečal tudi z vodjo opozicijske Demokratske stranke Lulzimom Basho in v pogovoru z njim izpostavil pomembnost sodelovanja vseh političnih akterjev pri sprejemanju zakonodaje, ki je nujna za napredek pri vključevanju v Evropsko unijo.  

 

Minister dr. Cerar je sogovornikom čestital ob osrednjem državnem prazniku - 106. obletnici neodvisne Republike Albanije – ki ga praznujejo 28. novembra.