Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Cerar na uradnem obisku v Tirani: Slovenija bo še naprej nudila podporo Albaniji na njeni poti v EU

Tirana, 27. november 2018 – Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miroslav Cerar je na povabilo zunanjega ministra Republike Albanije Ditmirja Bushatija na uradnem obisku v Albaniji. Ministra sta pozdravila dobro sodelovanje med državama na političnem področju, in se strinjala o dobrih možnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja. Za udeležbo na skupni poslovni konferenci sta potrdila obojestranski interes za poglobljeno gospodarsko sodelovanje. Minister dr. Cerar je sogovorniku zagotovil nadaljnjo slovensko podporo Albaniji na njeni poti v EU. 

 

Ministra dr. Cerar in Bushati sta se strinjala, da je sodelovanje med državama zelo dobro tudi na multilateralnem področju, tako v okviru zveze NATO, kot tudi v regionalnih pobudah ter v kontekstu vzajemnih podpor pri kandidaturah. Albanija je ena izmed držav slovenskega razvojnega sodelovanja, v okviru katerega Slovenija podpira projekte namenjene področju napredka pri uresničevanju prizadevanj za članstvo v Evropski uniji. 

 

Pomemben del pogovora ministrov je bil namenjen evropski perspektivi Albanije, pri čemer je minister dr. Cerar pozdravil napredek, ki ga je Albanija naredila pri izpolnjevanju ključnih prednostnih nalog in letos s strani Evropske komisije dobila priporočilo za začetek pogajanj za članstvo v EU.  

 

"Gre za izjemno pomemben korak naprej, ki potrjuje odločno voljo za napredek na poti v EU," je poudaril minister dr. Cerar in nadaljeval, "da mora Albanija ohraniti sedanji reformni zagon in izpolniti vse pogoje Evropske komisije, s čimer se odpira možnost sprejema odločitve o začetku pogajanj z EU v juniju 2019." Minister dr. Cerar je ob tem pozval k nadaljevanju reformnih procesov na vseh petih ključnih področjih in zagotovil nadaljnjo pomoč Slovenije. Minister Bushati je podrobneje informiral o stanju napredka pri implementaciji reform in se zahvalil za kontinuirano podporo in pomoč Slovenije.  

 

Ministra dr. Cerar in Bushati sta govorila o aktualnih razmerah v regiji Zahodnega Balkana. Minister dr. Cerar se je zavzel za nadaljevanje sodelovanja ITF v Albaniji ter potrdil podporo Republike Slovenije za predsedovanje Albanije OVSE v letu 2020. 

 

V okviru uradnega obiska sta se ministra dr. Cerar in Bushati udeležila poslovnega foruma, ki se ga s slovenske strani udeležuje 24 podjetij, z albanske pa 28. Poslovni forum je nakazal možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja predvsem na področju kmetijstva, pridelave hrane, sodelovanja na okoljevarstvenih projektih, infrastrukture in turizma.