Skoči na vsebino

NOVICA

Udeležba GD Suhadolnik na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)

Pariz, 21. november 2018 - Delegacija Republike Slovenije, ki jo je vodila generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve Alenka Suhadolnik, se je med 19. in 21. novembrom udeležila treh dogodkov na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu: zasedanja Skupine za globalno strategijo, okrogle mize za trajnostni razvoj ter 10. Tedna Evrazije.

 

Razprave na zasedanju Skupine za globalno strategijo so bile osredotočene na nove trende in globalne igralce na področju inovacij ter politike in izkušnje držav članic pri spodbujanju inovacij kot pomembnega elementa vključujoče gospodarske rasti. OECD je ob robu predstavil novo napoved za znanost, tehnologijo in inovacije, dokument z naslovom OECD Science, Technology and Innovation Outlook 2018.

 

Tokratno zasedanje okrogle mize o trajnostnem razvoju je minilo z močnim slovenskim pečatom, predvsem zaradi osrednje vloge uspešnega slovenskega podjetnika g. Iva Boscarola. Ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Pipistrel je predstavil razvoj podjetja, ki danes sodi med vodilna podjetja v segmentu ultralahkih zračnih plovil v svetovnem merilu in so-ustvarja globalne trende v trajnostnem razvoju transporta.

 

V okviru razprav na 10. Tednu Evrazije so bili v ospredju napredek in izzivi v gospodarskem razvoju Armenije, Azarbejdžana, Moldavije, Gruzije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizistana, Mongolije, Tadžikistana, Ukrajine in Uzbekistana. Posebej je bil izpostavljen pomen razvoja zagonskih ter majhnih in srednje velikih podjetij, racionalizacije državnega aparata in postopkov, digitalizacije, varovanja okolja ter boja proti korupciji.