Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

DS Leskovar na novembrskem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje

Bruselj, 26. november 2018 – Državna sekretarka Simona Leskovar se je udeležila zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje. Ministri so na zasedanju obravnavali predlog Evropske komisije o novem zavezništvu Afrike in EU za trajnostne naložbe in delovna mesta ter trenutno stanje pogajanj v zvezi z vzpostavitvijo novega instrumenta EU za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje (NDICI). Na delovnem kosilu so razpravljali o enakosti spolov in razvoju, s poudarkom na boju proti nasilju nad ženskami v vojni in oboroženih spopadih.

 

Ministri so se seznanili z napredkom na področju sprejemanja novega instrumenta NDICI in glede učinkovite finančne arhitekture po letu 2020. Aktualna razprava o zunanjem financiranju v okviru večletnega finančnega okvira VFO po letu 2020 (2021-2027) poteka na podlagi predloga razreza bodočega proračuna EU, ki ga je Evropska komisija objavila 2. maja 2018 ter na podlagi predloga reforme zunanjih finančnih instrumentov, ki ga je Evropska komisija objavila 14. junija 2018. Državna sekretarka Leskovar se je zavzela za čim bolj vključujoč pristop vseh deležnikov, predvsem pa manjših držav članic. Poudarila je, da novi instrument presega razvojno sodelovanje in da ga je treba razumeti kot globalni instrument zunanjega delovanja, katerega uresničevanje ne bo mogoče brez izkušenj in znanja vseh držav članic.

 

V nadaljevanju se je razprava nanašala na predlog Evropske komisije o novem zavezništvu EU z Afriko za trajnostne investicije in delovna mesta. Državna sekretarka Leskovar je pozdravila predlog novega zavezništva in ocenila, da predstavlja korak v pravo smer pri zagotavljanju trajnostnega razvoja in dolgotrajnega miru ter varnosti na afriški celini. Izpostavila je potrebo po dodatnih naporih, usmerjenih v ustvarjanje novih delovnih mest, tudi v luči zmanjševanja izvornih vzrokov migracij, kar predstavlja pomemben vidik tudi za celotno EU,  vključno s Slovenijo.

 

Na delovnem kosilu, ki sta se ga udeležila visoka gosta jezidinja Nadia Murad in kongovski zdravnik Denis Mukwege, letošnja dobitnika Nobelove nagrade za mir za njun boj proti nasilju nad ženskami v vojni in oboroženih spopadih, so ministri razpravljali o zmanjševanju tveganja za nasilje na podlagi spola, posebno nasilja nad ženskami in deklicami. V razpravi je bila izpostavljena tudi potreba po varovanju pred nasiljem v izrednih razmerah, cilju h kateremu je močno zavezana tudi Republika Slovenija.