Skoči na vsebino

NOVICA

Minister dr. Cerar sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji

Ljubljana, 26. november 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar se je pred srečanjem z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske Republike Enzom Moaverom Milanesijem, ki bo potekalo 28. novembra v Rimu, sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. 

 

Pogovora z ministrom dr. Cerarjem so se udeležili: predsednik Slovensko kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednica Paritetnega odbora Ksenija Dobrila, deželni tajnik stranke Slovenska skupnost in deželni svetnik Igor Gabrovec ter deželni svetnik stranke Liga Danilo Slokar.

 

Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji so predstavili aktualno stanje uresničevanja svojih pravic, ki izhajajo iz mednarodno pravnih dokumentov in notranje italijanske zakonodaje. Ob tem so še posebej poudarili pomen ohranitve sedanje ravni financiranja manjšinskih tiskanih medijev in vzpostavitev učinkovitega mehanizma za zastopstvo predstavnikov narodne manjšine v obeh domovih italijanskega parlamenta.

 

Minister dr. Cerar je zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala rešitve, ki bodo odražale legitimna pričakovanja slovenske narodne skupnosti glede uresničevanja svojih pravic. Poudaril je, da so vprašanja slovenske narodne skupnosti del rednega in konstruktivnega političnega dialoga z Italijansko Republiko.