Skoči na vsebino

NOVICA

Obisk zunanjega ministra dr. Cerarja v Italijanski republiki

 

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar bo 28. novembra 2018 na obisku v Italijanski republiki, kjer se bo srečal s svojim gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Enzom Moaverom Milanesijem.

 

Zunanja ministra bosta izmenjala poglede na dvostranske odnose med državama, vključno z vprašanji obeh narodnih skupnosti. Minister dr. Cerar bo posebej izpostavil pričakovanja Slovenije po ohranjanju dosežene ravni manjšinskih pravic, kar je tesno povezano tudi s finančno podporo. Izpostavljena bo namera po nadaljevanju dela Koordinacijskega odbora ministrov med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko, ki je ključen okvir medvladnega sodelovanja. Ugodne trende sodelovanja beležimo na področju gospodarstva, kjer je Italija druga trgovinska partnerica Slovenije, peta naložbenica in na prvem mestu po obisku turistov.

 

Ministra dr. Miroslav Cerar in Enzo Moavero Milanesi bosta izmenjala tudi stališča o aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanjih s poudarkom na migracijah. Obravnavala bosta razmere na Zahodnem Balkanu ter sodelovanje v regionalnih pobudah, posebej z vidika priprav na italijansko predsedovanje Srednjeevropski pobudi v letu 2019.