Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Božič na političnih konzultacijah v Nemčiji

Berlin, 22. novembra 2018 - Državni sekretar Dobran Božič se je v okviru političnih konzultacij srečal z državnim ministrom MZZ Nemčije Michaelom Rothom. Pogovore na temo prihodnosti EU in aktualnih vprašanj mednarodne skupnosti je opravil tudi v uradu kanclerke.

 

Državni sekretar Božič in državni minister Roth sta sodelovanje med državama ocenila kot odlično. Naslovila sta aktualne evropske teme, kot so pogajanja o novem večletnem finančnem okviru EU, približevanje držav Zahodnega Balkana evroatlantskim integracijam, migracije in spoštovanje vladavine prava.

 

Tako Nemčija kot Slovenija si prizadevata za močno, enotno in solidarno Evropsko unijo. Sogovornika sta se strinjala, da gre pri EU predvsem za skupnost vrednot ter se zavzela za iskanje skupnih rešitev, ki bodo odražale solidarnost, tudi na področju kohezijske politike. Posebno pozornost sta namenila pomenu spoštovanja vladavine prava, ki ga tako Nemčija kot Slovenija zagovarjata kot vodilno načelo pri delovanju v mednarodnih odnosih.

 

Izpostavila sta sorodnost pogledov glede prihodnosti Zahodnega Balkana in potrdila stališče, da je evroatlantska perspektiva držav regije nujna za varnost in napredek v tem delu Evrope.

 

Strinjala sta se, da bo bližajoče se predsedovanje Nemčije in Slovenije Svetu EU priložnost za še dodatno krepitev sodelovanja med državama. Prav tako sta se zavzela za krepitev dinamike obiskov in rednih konzultacij tudi v prihodnje.

 

Državni minister Roth je Slovenijo označil kot podobno mislečo in prijateljsko državo, ki je zasluženo v jedrnem delu EU.