Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ob mednarodnem dnevu dajmo glas žrtvam nasilja nad ženskami

Ljubljana, 25. november 2018 – Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan boja zoper nasilje nad ženskami. Gre za eno najpogostejših oblik kršitev človekovih pravic, ki jo v svojem življenju izkusi vsaka tretja ženska. Ministrstvo za zunanje zadeve nasprotuje vsem oblikam nasilja nad ženskami in deklicami ter s svojimi aktivnostmi prispeva k opozarjanju in ozaveščanju o tej problematiki ter pomoči žrtvam.

 

Osrednja tema letošnjega mednarodnega dne za odpravo nasilja nad ženskami so pričevanja žensk, ki so preživele različne oblike nasilja. Entiteta OZN za enakost spolov (UN Women) pod ključnikom #HearMeToo izpostavlja pomen pričevanja preživelih žrtev in  njihovih zagovornikov. Kljub številnim odmevnim gibanjem in zgodbam žrtev nasilja in zlorab za mnoge ženske prijava nasilja predstavlja veliko tveganje, tako zaradi nejevere in stigme, ki jo nosijo žrtve nasilja, kot včasih tudi iz strahu za svoje življenje.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve krepitev moči žensk in enakost spolov uvršča med svoje zunanjepolitične prioritete s področja človekovih pravic. Slovenija v mednarodnih forumih odločno nasprotuje vsem oblikam nasilja nad ženskami in deklicami ter poziva k pomoči žrtvam in preprečevanju nasilja. Prav tako podpiramo progresiven razvoj mednarodnih standardov na področju boja zoper nasilje nad ženskami.

 

Na pobudo ministrstva za zunanje zadeve je Vlada Republike Slovenije 15. 11. 2018 sprejela Akcijski načrt za ženske, mir in varnost za obdobje 2018–2020. Eno izmed petih področij delovanja, ki jih predvideva akcijski načrt, je tudi zaščita žensk in deklic pred konfliktom, med njim in po njem ter  odprava spolnega nasilja in nasilja zaradi spola, povezanega s konflikti.

 

Slovenija se je junija 2018 pridružila Pozivu k delovanju na področju varovanja pred nasiljem zaradi spola v izrednih razmerah. "Poziv k delovanju" je globalna pobuda, ki vključuje več kot 60 članic, ki si prizadevajo, da bi vsako humanitarno delovanje vključevalo politike, sisteme in mehanizme za zmanjševanje tveganja za nasilje zaradi spola, posebno nasilja nad ženskami in deklicami.

 

Enakost spolov zaseda vidno mesto tudi v mednarodnem razvojnem sodelovanju Slovenije, kjer skuša Slovenija enakost spolov zasledovati v vseh svojih razvojnih in humanitarnih dejavnostih. V letu 2018 Slovenija financira 11 projektov, ki so prvenstveno namenjeni krepitvi moči žensk. Projekti potekajo v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Jordaniji, Libanonu, Makedoniji, Ruandi, Srbiji in Ugandi.