Skoči na vsebino

NOVICA

Generalna direktorica Stadler označila uporabo kemičnega orožja kot popolnoma nesprejemljivo

Haag, 22. november 2018 – Med 19. in  30. novembrom potekata v Haagu redno 23. zasedanje konference pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja in 4. pregledna konferenca pogodbenic Konvencije o prepovedi kemičnega orožja, ki se ju udeležuje tudi generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo v Ministrstvu za zunanje zadeve, Sabina R. Stadler.

 

Letošnji zasedanji sta še posebej pomembni, saj je od zadnje pregledne konference, ki je potekala pred petimi leti, prišlo do večkratne uporabe kemičnega orožja in sicer v Iraku, Maleziji, Siriji in Združenem kraljestvu, tako s strani državnih kot ne-državnih akterjev.

 

Cilj dvodnevne konference pogodbenic je bil potrditev proračuna, ki bi tehničnemu sekretariatu Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) omogočil zmogljivosti, da ob ugotovitvi uporabe kemičnega orožja ugotovi tudi, kdo je zanjo odgovoren. Proračun, ki je bil sprejet z glasovanjem, je Slovenija podprla.

 

Pregledna konferenca pa je namenjena pregledu dosedanjega dela in pripravi prednostnih nalog za naslednje petletno obdobje, vključno s potrditvijo globalne prepovedi uporabe kemičnega orožja.

 

GD Stadler je v svojem nagovoru med drugim poudarila nesprejemljivost večkratnega kršenja norm o prepovedi uporabe kemičnega orožja ter obsodila uporabo kemičnega orožja tako s strani državnih kot tudi nedržavnih akterjev. Izpostavila je pomen krepitve nadzora nad deklariranim kemičnim orožjem in njegovim uničenjem ter podprla uvrstitev morebitnih novih nevarnih substanc na sezname nadzorovanih kemičnih snovi. Najavila je podporo nadgradnji laboratorija OPCW v Center za kemijo in tehnologijo.

Pregledna konferenca se bo nadaljevala tudi prihodnji teden. Slovenija si bo prizadevala, da bo sklepni dokument vseboval priporočila, ki bodo vodila k univerzalizaciji pogodbe, uničenju prijavljenih zalog kemičnega orožja, učinkoviti preprečitvi nastanka oz. proizvodnje kakršnega koli novega kemičnega orožja, nadgradnji verifikacijskega režima, nacionalnemu izvajanju konvencije, varovanju in varnosti kemičnih snovi, ukrepanju v primeru kršitev konvencije, upoštevanju tehnološkega razvoja na tem področju itd.