Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

40 let delovanja Delovne skupnosti Alpe Jadran, danes Zveze Alpe Jadran

Varaždin, 20. novembera 2018 - Danes poteka v Varaždinu slavnostna mednarodna konferenca ob 40. obletnici Delovne skupnosti Alpe Jadran, danes Zveze Alpe – Jadran.

 

Delovna skupnost Alpe-Jadran je bila ustanovljena 22. novembra 1978 v Benetkah. Ustanovne članice so bile: Bavarska, Furlanija-Julijska krajina, avstrijska Koroška, Hrvaška, Gornja Avstrija, Salzburg (aktivna opazovalka), Slovenija, avstrijska Štajerska in Veneto.

 

Ustanovne članice delovne skupnosti so se združile na temelju skupne zavezanosti evropskim integracijam. Tedanje dežele, regije in republike s svojim sodelovanjem niso le uradno potrdile nastanka Delovne skupnosti, temveč so naredile pomemben korak v smeri skupne evropske prihodnosti.

 

Delovna skupnost Alpe-Jadran je od ustanovitve dalje postopoma spreminjala svoje značilnosti. Zaradi širitve EU so se področja delovanja razširila, ob tem pa se je spreminjalo tudi število članic. Z izstopom nekaterih članic in vstopom še zadnje članice Delovne skupnosti Alpe Jadran v Evropsko Unijo, se je pokazala potreba po zgraditvi bolj fleksibilnega okvira in novih članicah z učinkovitimi idejami in produktivnim sodelovanjem. S preoblikovanjem delovanja se je Delovna skupnost preimenovala v Zvezo Alpe Jadran. V le-tej Slovenijo danes, kot polnopravna članica, zastopa Skupnost Občin Slovenije, v imenu katere je Slovenijo na današnji slavnostni konferenci ob obeležitvi 40 let delovanja zastopal predsednik Skupnosti občin Slovenije Branko Ledinek.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve prepoznava in ceni zgodovinsko vlogo in doprinos Delovne skupnosti Alpe Jadran. Pomen regionalnega sodelovanja in tedanje Delovne skupnosti Alpe Jadran se je namreč še posebej pokazal tudi v času osamosvajanja Republike Slovenije.