Skoči na vsebino

NOVICA

Srečanje ministra dr. Cerarja z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Szijjártom

Ljubljana, 20. november 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar se je danes na delovnem srečanju na Gradu Strmol sestal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Pétrom Szijjártom. Madžarski minister se sicer v Ljubljani udeležuje otvoritve Slovenskega knjižnega sejma, kjer je Madžarska letos častna država gostja.


Sogovornika sta potrdila odlične dvostranske odnose in reden dialog med državama, ki je bil konec oktobra letos potrjen tudi z uradnim obiskom predsednika Madžarske Áderja v Sloveniji. Državi tudi povezuje skupna skrb za varstvo narodnih manjšin na obeh straneh meje.


Posebno pozornost sta namenila gospodarskemu sodelovanju, kjer je Madžarska šesta najpomembnejša slovenska zunanjetrgovinska partnerica. Posebej sta poudarila pomen spodbujanja naložbenih priložnosti. Minister dr. Cerar se je zavzel za finančno podporo madžarske strani slovenskim investitorjem na Madžarskem, tudi preko posebnega programa za razvoj Porabja.


Ministra za zunanje zadeve sta pregledala napredek pri izgradnji čezmejnih infrastrukturnih projektov. Poudarila sta pomen nadaljnjih konkretnih korakov za realizacijo projektov električne in plinovodne povezave med državama. Glede sodelovanja Madžarske pri izgradnji drugega tira železniške povezave Divača – Koper je minister dr. Cerar pojasnil, da bo odločitev sprejeta na vladni ravni. 


Sogovornika sta ob zaključku pogovorov izmenjala tudi stališča o aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanjih.