Skoči na vsebino

NOVICA

DS Božič na četrtem zasedanju Generalne skupščine Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP)

Innsbruck, 20. november 2018 - Državni sekretar Dobran Božič se je udeležil četrtega zasedanja Generalne skupščine Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP), ki poteka v okviru drugega letnega foruma EUSALP.

 

Na Generalni skupščini, katere člani so zunanji ministri 7 držav in predsedniki 48 regij in dežel Alpske regije, se je zahvalil Tirolski za uspešno in inovativno predsedovanje Strategiji v letu 2018. Izpostavil je povezovalno vlogo Alpske strategije in njeno uspešnost pri doseganju konkretnih rezultatov, ki pripomorejo k boljšemu življenju prebivalcev Alp. Alpsko regijo zaznamujejo edinstvene geografske in naravne danosti, sooča pa se tudi z izzivi, ki zahtevajo skupno ukrepanje, med temi so demografski trendi, velika občutljivost na podnebne spremembe, poseben geografski položaj, vprašanje trajnostne mobilnosti in dostopnosti in druga vprašanja.

 

Generalna skupščina, ki sprejema politične odločitve, odseva tudi aktivnosti akcijskih skupin in Izvršilnega odbora EUSALP; s tem posredno odraža potrebe in želje prebivalcev Alpske regije. Skupščina je sprejela tudi politično deklaracijo.

 

Državni sekretar Božič je opozoril, da je posebno pozornost potrebno nameniti mladim, ki lahko že danes, s svojimi idejami, inovativnostjo in odprtostjo prispevajo k iskanju rešitev, predvsem pa prispevajo k oblikovanju skupne prihodnosti. Spomnil je na aktivnosti Slovenije na tem področju, ki je v poletnih mesecih organizirala delavnice za osnovnošolce »Mladi za Evropo«, in sicer na področju komuniciranja, migrantov ter varovanja kulturne dediščine in okolja. Posebej je predstavil izziv makroregionalnega sodelovanja na področju medijev in komuniciranja in predstavil slovenski predlog, da se vzpostavi enovit horizontalni steber na vse štiri makroregionalne strategije. Korak k temu je konferenca o medijih in komuniciranju, ki je potekala 2017 v Portorožu in delavnica, ki je potekala v Izoli letos. Državni sekretar je v zaključku poudaril še pomen makroregionalnega sodelovanja, ki prispeva k bolj povezani ter boljši Evropi in udeležence povabil na tradicionalni Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2019.

 

Italiji in Franciji, ki v naslednjih letih prevzemata predsedovanje EUSALP, je zaželel uspešno delo in konkretne rezultate Strategije, k čemur bomo prispevali vsi.