Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Miro Cerar na zasedanju Sveta za zunanje zadeve v Bruslju

Bruselj, 19. november 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je obravnaval Srednjo Azijo, Ukrajino, Bosno in Hercegovino ter Jemen. Ministri za zunanje zadeve so na skupnem zasedanju z ministri za obrambo obravnavali tudi krepitev skupne varnostne in obrambne politike EU.


Razprava o odnosih med EU in Srednjo Azijo je bila osredotočena na priprave na ministrsko srečanje EU s Srednjo Azijo, ki bo potekalo 23. novembra v Bruslju in izmenjavo pogledov na možne elemente za pripravo nove strategije EU za Srednjo Azijo, ki naj bi bila sprejeta v letu 2019. Svet za zunanje zadeve meni, da povečan interes držav Srednje Azije za sodelovanje prinaša novo dinamiko in priložnosti, zato je odnose med EU in regijo potrebno okrepiti. Poudarili so tudi, da bo Srednja Azija s svojo strateško lego v osrčju Evrazije tudi v prihodnosti pomemben dejavnik.


Svet za zunanje zadeve je glede Bosne in Hercegovine poudaril nadaljnji angažma EU. Ministri so izmenjali poglede na izvedbo in rezultate volitev ter izpostavili potrebo po hitri in učinkoviti izvedbi povolilnih postopkov in oblikovanju delujočih institucij, ki bodo lahko nadaljevale delo na področju izvajanja potrebnih reform. Minister dr. Cerar je pri tem poudaril pomen izvajanja reform v Bosni in Hercegovini in nadaljevanje postopka približevanja EU. Izpostavil je, da se je potrebno izogniti dolgemu povolilnemu obdobju oblikovanja vlade in državnih institucij. EU mora še naprej biti aktivna in angažirana v in z Bosno in Hercegovino.


Ministri so v razpravi o političnih in varnostnih razmerah v Ukrajini izrazili zaskrbljenost nad aktualnim stanjem in razvojem dogodkov v Azovskem morju. Izpostavili so tudi zskrbljujoč položaj v vzhodni Ukrajini po izvedbi t.i. volitev v Donbasu. EU bo še naprej podpirala suverenost, ozemeljsko celovitost in enotnost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Celotna EU ostaja zavezana politiki nepriznavanja nezakonite priključitve Krima in Sevastopola in poudarja, da so dogovori iz Minska še naprej ključni okvir za dosego miru v vzhodni Ukrajini.


Na delovnem kosilu so ministri pregledali položaj v Jemnu, izrazili podporo pogajanjem pod okriljem Organizacije združenih narodov in prizadevanjem posebnega odposlanca generalnega sekretarja OZN Martina Griffithsa. Svet za zunanje zadeve je izrazil močno zaskrbljenost nad humanitarno katastrofo v Jemnu, ki jo še dodatno poslabšuje varnostni položaj v državi, ter poudaril, da je potrebno okrepiti napore pri iskanju politične rešitve krize v Jemnu.


Na skupnem zasedanju ministrov za zunanje zadeve in ministrov za obrambo je potekala široka razprava o krepitvi skupne varnostne in obrambne politike EU. Ministri so izmenjali poglede na nadaljnji razvoj stalnega strukturnega sodelovanja (PESCO), usklajeni letni pregled na področju obrambe (CARD), Evropski obrambni sklad in Evropski mirovni sklad. Svet za zunanje zadeve je ob tem potrdil sklep o drugem sklopu projektov PESCO in sprejel dogovor o krepitvi civilnih zmogljivosti skupne in varnostne politike.