Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Božic na izrednem zasedanju Sveta za splošne zadeve o brexitu

Bruselj, 19. november 2018 - Danes je v Bruslju potekalo izredno zasedanje Sveta za splošne zadeve (50. člen) v formatu 27 članic EU, ki je bilo posvečeno brexitu.

Na ravni pogajalcev EU in Združenega kraljestva je namreč v prejšnjem tednu prišlo do preboja v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Glavni pogajalec EU Barnier je ministrom/državnim sekretarjem predstavil potek pogajanj in predlagane dogovore glede vprašanj, ki so bila še predmet pogajanj, predvsem glede irskega vprašanja. Evropska komisija je namreč izdala priporočilo, da se izredni Evropski svet  (50. člen) konec tedna seznani z znatnim napredkom v pogajanjih. 

Državni sekretar Božic je v svojem nastopu pozdravil napredek v pogajanjih, saj je urejen izstop Združenega kraljestva iz EU skupen cilj obeh strani. Kot ostale države članice Slovenija podpira delo glavnega pogajalca in izpostavlja pomen enotnosti 27 držav članic tako glede vprašanj urejenega izstopa, predvsem pravic državljanov ter finančne poravnave, ter okvira prihodnjih odnosov. Ministri in državni sekretarji so na zasedanju izmenjali mnenja glede priprave Evropskega sveta, za katerega je cilj, da potrdi končni predlog Izstopnega sporazuma in Politične deklaracije o okviru prihodnjih odnosov med EU in Združenim kraljestvom. V razpravi so izpostavili še nekatere nacionalne prioritete za nadaljnje pogovore, ki bodo potekali z Združenim kraljestvom v naslednjih dneh, do Evropskega sveta 25. novembra.