Skoči na vsebino

NOVICA

10. poslovni posvet "Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva – Slovenska podjetnost kroži prek meja"

Dravograd, 14.november 2018 - V dvorcu Bukovje pri Dravogradu je 14. novembra 2018 potekala 10. poslovna konferenca z naslovom "Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva – Slovenska podjetnost kroži prek meja". Konferenco je v sodelovanju z Občino Dravograd, Regionalno razvojno agencijo Koroška, Slovensko poslovno točko in Slovensko gospodarsko zvezo v Celovcu organiziral Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Osrednji namen posveta koroških podjetnikov s predstavniki slovenskih gospodarskih zbornic in klubov v zamejstvu in tujini je bil mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva, predvsem pa malim in srednje velikim podjetjem omogočiti dodatno podporo pri vstopanju na tuje trge v smislu njihovega informiranja in navezovanja kontaktov. Predstavljene so bile tudi specifičnosti poslovnih okolij v tujini ter zakonodaja na področju zaposlovanja in davkov.

 

Vodja ZG1, veleposlanik Iztok Grmek, je na posvetu izpostavil vlogo slovenske DKP-mreže in ekonomskih svetovalcev. V bistvenih orisih je predstavil njihovo umeščenost in naloge, sistem dela in instrumentarij gospodarske diplomacije ter nadaljnje izzive njenega delovanja. Glede na dejstvo, da se sosednje države, vključno z Nemčijo in državami V4, uvrščajo med najpomembnejše slovenske zunanje-trgovinske partnerje, je izpostavil pomen povezovanja slovenskih izvoznih podjetij z DKP RS v tujini, kakor tudi s tamkajšnjimi poslovnimi klubi.