Skoči na vsebino

NOVICA

GD Brozina na bilateralnih političnih konzultacijah v Atenah

Atene, 16. november 2018 - Generalni direktor Direktorata za zadeve EU mag. David Brozina se je danes mudil na bilateralnih političnih konzultacijah v Atenah. Z  gostiteljem, generalnim direktorjem za zadeve EU na grškem MZZ Iohannisom Metaxasom sta izmenjala poglede glede aktualnih evropskih in bilateralnih vprašanj.

 

Soglašala sta, da bo dodaten zagon sicer odličnim odnosom med državama predstavljal državniški obisk predsednika republike Pahorja v začetku decembra v Atenah. Izmenjala sta tudi poglede na možnosti dodatne okrepitve gospodarskih tokov med Slovenijo in Grčijo, pri čemer sta izrazila zadovoljstvo nad trendom krepitve blagovne menjave med državama.
 

Na področju migracij si državi prizadevata za oblikovanje skupnih evropskih rešitev, ki morajo temeljiti na solidarnosti in delitvi bremen med članicami ob upoštevanju njihovih absorbcijskih sposobnosti, zagotavljati ustrezno zaščito zunanjih meja EU ter učinkovito in vzdržno skupno azilno politiko.
 

Sogovornika sta pozdravila nedavni dogovor na tehnični ravni o izstopnem sporazumu med Združenim kraljestvom in EU ter njegovo potrditev s strani britanske vlade in soglašala, da bo za urejen izstop potrebnih še precej naporov. Vsebino dogovora bodo morale tudi države članice še podrobneje preučiti.
 

Generalna direktorja sta potrdila sorodna stališča Slovenije in Grčije glede prihodnjega večletnega finančnega okvira EU ter se strinjala, da bodo pogajanja zahtevna, kljub temu pa bi si obe državi želeli čim prejšnjega dogovora. Državi se strinjata tudi glede pomena vladavine prava ter nujnosti ohranjanja širitve visoko na agendi EU, pri čemer mora konkretnemu napredku posameznih kandidatk slediti tudi napredek v širitvenem procesu.
 

Generalni direktor mag. Brozina je povedal, da Slovenija pozdravlja sporazum o imenu, ki sta ga sklenili Grčija in Makedonija ter upa, da bo čim prej tudi implementiran.