Skoči na vsebino

NOVICA

Srečanje DS Božiča in namestnika ministra za zunanje zadeve Republike Turčije Faruka Kaymakcıja

Ljubljana, 16. november 2018 – Državni sekretar Dobran Božič se je danes srečal z namestnikom ministra za zunanje zadeve Republike Turčije in direktorjem za zadeve EU Farukom Kaymakcıjem, ki se v Ljubljani udeležuje 42. zasedanja Trilateralne komisije, 16. – 18. november 2018.

 

Državni sekretar Božič je v pogovoru izpostavil prijateljske odnose med Slovenjo in Turčijo in dobro sodelovanje med državama, ki je doseglo pomembno raven na področjih kot so gospodarstvo, turizem in promet. Državi sta marca 2011 sklenili sporazum o strateškem partnerstvu, v okviru katerega potekajo redni dialog na strokovni in politični ravni ter redna zasedanja mešane gospodarske komisije, ki pomembno prispevajo k nadgradnji sodelovanja. Državi sta pomembni partnerki tudi v okviru Nata.

 

Posebno pozornost sta sogovornika namenila pomenu nadaljevanja sodelovanja in konstruktivnega dialoga med EU in Turčijo. Državni sekretar Božič je podprl ohranjanje dialoga s Turčijo in izpostavil pomen spoštovanja temeljnih vrednot, na katerih temelji EU, za nadgradnjo odnosov v prihodnje. Turčija ostaja, z več vidikov, ena ključnih držav za EU; njena stabilnost in ekonomska prosperiteta sta v strateškem interesu EU. Pozitivno sta ocenila izvajanje dogovora o skupnem ukrepanju na področju migracij. Slovenija bo prispevala sredstva tudi v drugo tranšo financiranja Instrumenta za begunce v Turčiji (FRIT 2).

 

Sogovornika sta izmenjala tudi ocene razmer na Bližnjem vzhodu in Jugovzhodni Evropi.