Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada sprejela drugi akcijski načrt Slovenije za izvajanje resolucij Varnostnega sveta ZN o ženskah, miru in varnosti

Ljubljana, 16. november 2018 – Včeraj je Vlada RS na 8. seji sprejela nov akcijski načrt Slovenije za izvajanje resolucij Varnostnega sveta ZN o ženskah, miru in varnosti, ki bo veljal v obdobju 2018-2020. Gre za drugi nacionalni akcijski načrt Slovenije na tem področju, s katerim želi Vlada RS tudi v prihodnje prispevati k mednarodnim aktivnostim za doseganje enakosti spolov na področju miru in varnosti ter na povezanih področjih, na nacionalni ravni pa krepiti kapacitete pri vključevanju vidika spola na področja, povezana z mirom in varnostjo.

Akcijski načrt Republike Slovenije za izvajanje resolucij Varnostnega sveta ZN o ženskah, miru in varnosti za obdobje 2018-2020 temelji na ugotovitvah Pregleda uresničevanja Akcijskega načrta Republike Slovenije za izvajanje resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov 1325 in 1820 o ženskah, miru in varnosti v obdobju 2010-2015, ki ge  je Vlada sprejela julija 2017,  in upošteva nove izzive in trende na tem področju.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve je nov akcijski načrt pripravilo skupaj z ministrstvi za obrambo, notranje zadeve, zdravje, pravosodje in delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter se sklopu priprav posvetovalo tudi s civilno družbo.

 

Akcijski načrt opredeljuje aktivnosti na petih področjih:
(1) uresničevanje Agende o ženskah, miru in varnosti in vključevanje vidika spola na področje oz. v politiko miru in varnosti,
(2) delovanje žensk na področju miru in varnosti,
(3) zaščita žensk in deklic pred konfliktom, med njim in po njem ter  odprava spolnega nasilja in nasilja zaradi spola, povezanega s konflikti,
(4) izobraževanje in usposabljanje o Agendi o ženskah, miru in varnosti, ter
(5) odgovornost za preprečevanje ter pregon storilcev spolnega nasilja in nasilja zaradi spola, povezanega s konflikti.

 

Namen akcijskega načrta je tudi krepiti povezanost različnih vladnih in nevladnih deležnikov, ki so pomembni za uresničevanje Agende o ženskah, miru in varnosti ter vključevanje vidika spola na področja, povezana z mirom in varnostjo (kot so npr. humanitarna pomoč in razvojno sodelovanje, človekove pravice in vladavina prava) ter s tem učinkovitost izvajanja agende tako v tujini kot doma. Temu so prilagojeni tudi načini spremljanja izvajanja in poročanja.  Pripravljena bodo letna poročila o izvajanju, potekala pa bodo tudi redna srečanja deležnikov na različnih ravneh.

 

Na naslednji povezavi je dostopen Akcijski načrt Republike Slovenije za izvajanje resolucij Varnostnega sveta ZN o ženskah, miru in varnosti za obdobje 2018-2020