Skoči na vsebino

NOVICA

DS Dobran Božič sprejel albanskega veleposlanika Pëllumba Qazimija

Ljubljana, 15. november 2018 – Državni sekretar Dobran Božič je danes na predstavitveni obisk sprejel veleposlanika Republike Albanije v Republiki Sloveniji Pëllumba Qazimija.

 

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama prijateljski in brez odprtih vprašanj. Dvostransko sodelovanje je dobro, vendar je še veliko možnosti za poglobitev, predvsem na področju gospodarskega sodelovanja. Ob tem sta izpostavila napovedan uradni obisk zunanjega ministra dr. Cerarja v Albaniji, ki bo potekal konec tega meseca. Ob robu obiska pa bo minister, skupaj s predstavniki slovenskih podjetij, sodeloval na otvoritvi poslovnega dogodka.

 

DS Božič je poudaril, da Slovenija ostaja podpornica Albanije pri evropski integraciji in je tudi nadalje pripravljena nuditi vso potrebno podporo in strokovno pomoč. Albanija je v zadnjih letih naredila pomemben napredek pri izpolnjevanju ključnih prednostnih nalog za odprtje pristopnih pogajanj in junija letos s strani Evropske komisije dobila priporočilo za začetek pogajanj za članstvo v EU. Verjamemo, da bo prihodnje leto sprejeta tudi ustrezna politična odločitev o začetku pristopnih pogajanj.

 

Sogovornika sta ocenila, da je multilateralno sodelovanje med državama dobro, tako v okviru zveze NATO, kot tudi v regionalnih pobudah ter v kontekstu vzajemnih podpor pri kandidaturah. Izrazila sta vzajemni interes za krepitev sodelovanja tudi na drugih področjih skupnega interesa.